Kasvirasvat – terveellisiä vai ei ?

Jokainen lienee kuullut että ruokavaliossa pitäisi suosia monityydyttämömiä kasvirasvoja tyydyttyneiden eläinpohjaisten rasvojen sijaan.

Kasvirasvoja on montaa eri sorttia, rapsiöljyä, rypsiöljyä, oliiviöljyä, kookosöljyä, palmuöljyä ja niin edelleen. Pitääkö näitä kaikkia nauttia jonkinlaisena cocktailina vai valita yksi ? Ovatko kaikki kasvirasvat terveellisiä ?

Rypsiöljyä mainostetaan useimmiten kotimaisuudella, rapsiöljy kun on ulkomaista. Rypsiöljyn sanotaan sisältävän linolihappoa, joka altistaa krooniselle tulehdukselliselle suolistosairaudelle. Linolihappojen sanotaan toisaalta olevan elimistölle välttämättömiä, ja niitä on myös oliiviöljyssäkin. Oliiviöljyn sanotaan vähentävän kolesterolia ja alentavan verenpainetta.

Omega-3-sarjan alfalinoleenihappoa on 100 grammassa oliiviöljyä vain 0,5 grammaa, vastaavassa määrässä rypsiöljyä 10,9 grammaa. Alfalinoleenihapon johdannaisia on runsaasti aivoissa ja silmän verkkokalvolla.

Oliiviöljyssä on paljon terveydelle hyödyllisiä polyfenoleja, jotka suojaavat veren lipidejä hapettumiselta. Öljyissä on myös E- ja K-vitamiinia sekä kasvisteroleja, joita on rypsiöljyssä enemmän kuin oliiviöljyssä.
Kasvisterolien hyöty on kuitenkin kiistanalainen, niistä ei ole lääketieteellistä näyttöä toisin kuin kasvistanoleista (Benecol-valmisteet).

Löytyy myös tutkimustietoa, jonka mukaan voin käyttö ruoassa johtaa huomattavasti pienempään veren rasva-arvojen kohoamiseen aterian jälkeen kuin oliivi- tai rypsi- ja pellavaöljyn käyttö. Perinteisesti kovaa eli tyydyttynyttä rasvaa, kuten voita, pidetään pahana kolesterolille.
Pitkällä aikavälillä voi nostaa veren kolesterolia, mutta lyhytaikainen vaikutus voi olla erilainen.

Monet ovat hurahtaneet kookosrasvaan ja pitävät sitä huipputerveellisenä.
Kookosrasvassa on kuitenkin kovaa rasvaa eli tyydyttyneitä rasvahappoja yli 90 prosenttia. Pehmeiden, tyydyttymättömien rasvojen osuus kookosöljyssä on alle 7 prosenttia.

Palmuöljy on maailman eniten käytetty kasviöljy, mutta aine on monin tavoin haitallinen. Palmuöljyä käytetään lukuisissa tuotteissa kuten valmisruuissa, kekseissä, karkeissa, leivonnaisissa, sipseissä, muroissa ja levitteissä. Palmuöljyä on myös pesuaineissa ja kosmetiikassa.
Palmuöljyssä kokonaisrasvasta 49 prosenttia on kovaa rasvaa.

Euroopan unioni on kieltämässä palmuöljyn käytön liikennepolttoaineena
vähitellen vuoteen 2030 mennessä sen haitallisten ilmasto- ja ympäristövaikutusten takia. Syy on se, että palmuöljyn tuotanto vaatii sademetsien raivaamista. Se taas pienentää hiilinieluja ja aiheuttaa isoja ilmastopäästöjä. Neste on pyrkimässä eroon palmuöljystä, mutta on korvaamassa sitä palmuöljypuista saatavalla rasvahappotisleellä.

Terveellisiä vai ei ? – valitse itse.

One thought on “Kasvirasvat – terveellisiä vai ei ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *