Pirkanmaan osuuskaupan heikentyneet asiakasedut

Luin Aamulehdestä 10.2.2020 Pirkanmaan osuuskaupan (myöhemmin POK) hyvästä myynnistä 2020. Myynti ja tulos olivat suunnilleen samaa tasoa kuin edeltävän vuonna 2019. Asiakkaat eivät ole kaupassakäyntiä näemmä unohtaneet koronasta huolimatta. Ehkä se yksinkertaisesti johtuu siitä, että elääkseen pitää myös syödä ja juoda.

Jutussa mainittiin, että työntekijöille maksetaan bonus stressaavasta koronavuodesta. Tämä jutun kohta bonuksista muistutti minua POKin ja yleisemmin S-ryhmän vuosien varrella melkoisesti heikentyneistä jäseneduista.

Viime vuosina mieleeni tulevia heikennyksiä ovat hintaetupäivien kaventunut aletuotevalikoima, jäsenmaksun (osuusmaksun) ylijäämän palautuksen poistuminen, koron maksamisen lopettaminen jäsenmaksulle, bensaostosten bonusten muuttuminen prosenttipohjaisesti senttipohjaiseksi (tässä yhteydessä ABC:n ketjujohtaja Antti Heikkinen lupasi S-ryhmälle aiheutuvan säästön siirtyvän polttoaineiden hintoihin – eipä ole näkynyt!) . Aiemmin kävin ohiajaessani yöaikaan pesemässä autoni ABC-pesuasemalla. Yöaikaan pesut maksoivat puolet normaalihinnoista. Tämäkin etu poistui äskettäin! No, tästä heikennyksestä on se hyöty, että olen alkanut kantamaan autopesurahani paikallisille Lempääläläisille bensa-asemille.

Olisiko aika jakaa sitä tulosta välillä vähän jäsenillekin? Wikipedia sanoo osuuskaupasta ”Osuuskaupan tarkoituksena on tarjota palveluja ja etuja jäsenilleen. Myös liiketoiminnan tuotto käytetään pääosin jäsenten hyväksi, palvelujen ja tarjonnan kehittämiseksi.” Tuntuu, että tämä seikka on päässyt vähän unohtumaan POKilta. POKilla ”ylintä päätösvaltaa käyttää vaaleilla valittu edustajisto”. Luulisi, että edes tässä elimessä joku puolustaisi jäsenen etuja mutta historiasta päätellen ei.

POKin puolustukseksi haluan lisätä, että S-kaupan hintataso on toki halvempi kuin kilpailevan aakkos-ketjun. Bonustakin yhä maksetaan. Myös hintaetupäiviä on enemmän kuin joskus aiemmin.

hurjas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *