Julia Navalnyi

Esittelyssä Pirkanmaan valitut kansanedustajat

hurjas muokannut kuvaa käyttäjän https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Bogomolov.PL alkuperäiskuvasta. Muokatun kuvan lisenssi https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en

Etelä-Pirkanmaan Sanomat, 23.5.2025
Juttusarja: Pirkanmaan uusien kansanedustajien esittely, osa 7/19

Akseli on perheineen asunut Lempäälän Kuljussa jo muutaman vuoden. Kukaan ei tunnu tietävän mistä Akseli ja vaimonsa Julia lapsineen muutama vuosi sitten Kuljuun muuttivat. Kuulemma he olisivat muuttaneet Kuljun Ahonperään jo alkuvuodesta 2022.

Naapurit näkivät heidän usein retkeilevän Kuljun ja Sääksjärven länsipuolisella metsäalueella.  Talvisin, silloin kun lunta on sattunut piisaamaan, perhe ja varsinkin isä on ollut tuttu näky Asemakylän ja Pirkkalan välisellä ladulla. Isä on kuulemma aika kovakuntoinen menijä suksilla.

Aluksi Akseli ja Julia elivät yhteiskunnallisesti hiljaiseloa. Sen jälkeen Akselin perhe, etupäässä vaimonsa Julia, on tehnyt paljon hyvää kuljulaisten ja muunkin Lempäälän hyväksi.  Toki on niitäkin, joiden mielestä nämä teot ovat enemmänkin haitanneet Lempäälän ja Kuljun kehitystä.

Kun alkoi näyttää konkreettisimmin siltä, että Valtatie 3:n oikaisu ns. Puskiaisten liittymästä Pirkkalaan tulisi olemaan se varteenotettavin vaihtoehto autoliikenteen sujuvoittamiseksi Vaasan suuntaan, Juliasta tuli melko nopeasti ympäristöliikkeen johtohahmo puolustamaan Sääksjärven, lentoaseman ja Pirkkalan välisen metsäalueen säilyttämistä. Liike sai suuren kannatuksen kuljulaisten, muiden lempääläläisten ja pirkkalalaisten joukossa. Liike kohdisti kovan paineen Pirkanmaan poliittisia päättäjiä kohtaan Puskiaisten oikaisun torppaamiseksi. Useampikin ’karvalakkilähetystö’ kävi eduskunnassa tapaamassa Pirkanmaan kansanedustajia asian tiimoilta.

Tämän kansanliikkeen huipennus oli muutaman tuhannen Pirkanmaalaisen mielenosoitus eduskuntatalon edessä. Tempauksen kautta liikkeen päämäärä tuli valtakunnallisesti tunnetuksi. Liike saikin runsaasti sympatiaa kautta Suomen. Liikkeen toiminta johti lopulta siihen, että hanke Puskiaisten oikaisuksi haudattiin.

Kansanliike edisti myös muitakin kuljulaisten hyvinvoinnin edistäviä hankkeita. Niistä mainittakoon Asemankylän seisakkeen käyttöönotto uudelleen lähijunille (vanha kansa muistaa 1990-luvulla lopetetun Asemakylän seisakkeen) ja moottoritien nopeusrajoituksen laskemisen 100km/h:ksi Kuljun kohdalla.

Näiden menestyksekkäiden hankkeiden siivittämänä Julia asettui kansanedustajaehdokkaaksi vuoden 2025 eduskuntavaaleihin. Julian suosio oli niin kova, että hän tuli valituksi, ja käytännössä pudotti eduskunnasta toisen kuljulaisen, perussuomalaisten Veijo Niemen.

Eduskuntavaalien yhteydessä paljastui, että Akseli ei olekaan aviomiehen oikea nimi. Alkuperäiseltä nimeltään Akseli on Aleksei Navalnyi. Hän toimi aiemmin venäläisenä oppositiopoliitikkona. Tunnetuksi kautta maailman hän tuli viimeistään häneen kohdistuneen myrkytysyrityksen jälkeen v. 2020. Perhe saapui Suomeen poliittisina pakolaisina vuoden 2021 lopussa. Akseli alias Aleksei ei ole ollut mukana yhteiskunnallisessa toiminnassa Suomessa.

hurjas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *