Pikaopas yrittäjäksi

Vaikka otsikko niin väittääkin, mitään hokkus-pokkus pikaopasta yrittäjyyteen ei ole olemassa. Artikkelin tarkoitus on kertoa lyhyesti työttömille parhaiten soveltuvista yritysmuodoista ja listata näihin liittyviä verkkolinkkejä. Duunitorin yrittäjän muistilista on hyvä yhteenveto asioista, jotka yrittäjäksi aikovan tulee huomioida.

Yrittäjyydestä löytyy runsaasti ääntä ja kuvaa videopalveluista (YouTube), esimerkiksi monenlaisia opasvideoita ja yrittäjien esittelyjä. Osa videoista on tehty ainakin osittain kaupallisessa tarkoituksessa, mikä kannattaa huomioida katsottaessa.

Tätäkin dokumenttia voidaan päivittää tarpeen mukaan pitämään se ajan tasalla.

Kevytyrittäjä

Kevytyrittäjä on ammatinharjoittaja, jolla ei ole omaa yritystä. Kevytyrittäjä etsii itse toimeksiantajansa, tekee sovitut työt ja maksaa laskut, mutta laskutus ja kirjanpito on annettu hoidettavaksi siihen erikoistuneelle laskutuspalvelulle, joita on nykyisin useita. Kevytyrittäjyys on uusi tapa työllistää itsensä ja keino hankkia lisäansioita.

Kevytyrittäjänä et tarvitse omaa Y-tunnusta. Asiakkaita laskutetaan rahaliikenteen hoitavan laskutuspalvelun Y-tunnusta käyttäen. Rahoitusasioita käsittelevällä Vakuudeton sivustolla on kattavasti kerrottu mitä Y-tunnus käytännössä tarkoittaa.

Kevytyrittäjä voi hankkia oman Y-tunnuksen, ollen silloin käytännössä yksityinen elinkeinoharjoittaja eli toiminimiyrittäjä.

https://uusyrityskeskus.fi/minustako-yrittaja/kevytyrittajaksi/

Toiminimi

Yksinkertaisin ja suosituin tapa aloittaa yritystoiminta on toimia yksityisenä elinkeinonharjoittajana toiminimellä. Toiminimiyrittäjyys sopii varsinkin sellaiseen liiketoimintaan, joka on kohtalaisen pientä ja perustuu joko kokonaan tai pääosin vain omaan työpanokseesi. Toiminimiyrittäjänä vastaat tekemistäsi sopimuksista ja sitoumuksista aina henkilökohtaisella omaisuudellasi.

https://yrityksen-perustaminen.net/toiminimen-perustaminen/

https://yrityksen-perustaminen.net/toiminimen-verotus/

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/ennakkovero

Osakeyhtiö

Osakeyhtiö sopii parhaiten kasvuun tähtääville yrityksille. Osakeyhtiö näyttää esimerkiksi toiminimeen verrattuna isommalta yrittämiseltä. Jos jokin menee todella pahasti päin mäntyä, konkurssissa vastuu jää yritykselle. Vain sellaiset velat, joita joku on ollut takaamassa henkilökohtaisesti, valuvat syliin.

https://yrityksen-perustaminen.net/osakeyhtion-perustaminen/

https://yrityksen-perustaminen.net/yrityksen-verotus/

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/ennakkovero

Osuuskunta

Osuuskunta on käytännössä yhteisyrittäjyyttä. Osuuskunta sopii kun useampi henkilö haluaa perustaa kevyen yrityksen ja kokeilla yrittämistä isommalla porukalla. Osuuskunnan perustamiskulut ovat pienet. Osuuskunnan kautta on mahdollista säilyttää tavallisen palkansaajan työttömyysturva.

https://yrityksen-perustaminen.net/osuuskunnan-perustaminen/

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/ennakkovero

Verottajan sivuilta löytyy myös tietoa osuuskunnan ja sen jäsenen verotuksesta.

Työttömyyspäivärahaa käsitellään esimerkiksi Erton ja Pellervon sivuilla.

Brando

One thought on “Pikaopas yrittäjäksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *