EU: KULTA-VELKA-ALV

Ulkomaan myyntiin suuntautuvan liiketoiminnan näkökulmasta vähintäänkin karkea käsitys EU-maiden tilanteesta on eduksi. Tässä artikkelissa on keskitytty Euroopan Unionin maiden valtionvelkoihin ja ALV-verotukseen. Ihan kaikkia EU-maita ei ole tarkasteltu, mukana on 12 euroopan maata mm. poliittisten tahojen painostuksen kohteena oleva Puola ja koronaviruksen runtelema jalkapallon euroopan ykkönen Italia. EU:n ulkopuolisena maana mukana on rakas ja rikas rajanaapurimme Norja.

Useilla Euroopan mailla on merkittäviä määriä velkaa, poikkeuksiakin on, mm. Viro on Suomeen verrattuna käytännössä velaton maa. Euroopan Unionin valtioiden valtionvelkoja voi tarkastella Eurostatin sivuilla tai esimerkiksi täällä (useampia maita). Koronapandemia on lisännyt valtioiden velkaantumista, ja valtioiden selviytymistä helpottamaan EU-maiden välillä sovittiin ns. elvytyspaketti. Osa EU-maista jää merkittäviä euromääriä tappiolle, ja osa taas merkittävästi plussalle. Eräs selkeistä hyötyjistä on eteläinen rajanaapurimme Viro, joka osallistuu elvyttämiseen 2,4 miljardilla eurolla ja saa elvyttämiseen 8,3 miljardia euroa. Suomi maksaa elvytysrahastoon 6,6 miljardia euroa ja saa sieltä 2,1 miljardia euroa. Elvytysrahastoa on euroopan poliittisilla foorumeilla sekä kritisoitu että kiitelty.

Useilla Euroopan mailla on merkittäviä kultavarantoja. Maailman suurin kultavaranto on USA:lla, 8133,5 tonnia. Markkinahinta kultatonnille on tällä hetkellä lähes 50 miljoonaa euroa. Huomattavia määriä kultaa on euroopan maista Saksalla, Italialla, Ranskalla ja Sveitsillä. Velkaista Italiaa on kritisoitu haluttomuudesta käyttää kultavarantojaan koronapandemiasta elpymiseen. Italialaiset kotitaloudet ovat mm. suomalaisia kotitalouksia varakkaampia Euroopan keskuspankin tutkimuksen mukaan. Italia saa elvytyspaketin kautta kuitenkin lähes 200 miljardia euroa. Ei Italia ainoa kritiikin kohde ole, elvytyspaketista 140 miljardia euroa saava Espanja on ilmoittanut käyttävänsä varojaan mm. työajan lyhennyskokeiluun, jolla mukana olevien yritysten työntekijöiden palkat pidetään ennallaan. Kokeilussa 32 tunnin työllä saa täyden aiemman 37,5 tunnin palkan (tuntipalkka nousee). Mahdollista on että elvytyspaketin rahoilla lyhennetään myös jättimäisiä velkoja Ranskan ja Saksan pankeille, jolloin oikeampi termi olisi ’pelastuspaketti’.

Euroopan maat ovat elinkustannuksiltaan erilaisia, palkat, verotuskäytännöt, ruoan hinta, asuntojen hinta, jne. Wikipediasta löytyy keskipalkkojen vertailu, jossa elinkustannukset on jossain määrin huomioitu. Työttömyysasiat ovat oma lukunsa, ehkä aiheesta enemmän jossain tulevassa artikkelissa.


Norja


HUOM! Norjalla on erittäin suuri valtionvarainrahasto (1 triljoonaa euroa), mikä ylittää moninkertaisesti maan velkaosuuden. Se on yksi harvoista maista, joiden ei tarvitse lainata rahaa. Norja on myynyt kultavarantonsa vuonna 2004 seitsemää harkkoa lukuunottamatta.

Valtionvelka 46% BKT:sta. 64,5 miljardia euroa, 11150e/asukas. (2020,6-2021)

Luottoluokitukset: AAA (DBRS), AAA (Fitch), AAA (S&P), Aaa (Moody’s)

Yleinen ALV on 25%.

Alennettuun 15% ALV-kantaan kuuluvat ruoka ja juomat.

Alennettuun 12% ALV-kantaan kuuluvat elokuvat, majoitus, julkinen liikenne.

Alennettuun 11,1% ALV-kantaan kuuluu ammattikalastus.

Alennettuun 6% ALV-kantaan kuuluvat kuljetuspalvelut, kulttuuri.

Arvonlisäverottomia ovat e-kirjat.


Suomi


Suomen kultavaranto on 49 tonnia (2013).

Valtionvelka 69,2% BKT:sta, 130,18 miljardia euroa, 23430e/asukas. (2020, 9-2021, 9-2021)

Luottoluokitukset: AA high (DBRS), AA+ (Fitch), AA+ (S&P Global), Aa1 (Moody’s)

Yleinen ALV on 24%.

Alennettuun 14% ALV-kantaan kuuluvat ruoka, virvoitusjuomat ja rehut.

Alennettuun 10% ALV-kantaan kuuluvat kirjat, lääkkeet, kulttuuri, lehdet, henkilökuljetukset, majoitus, tekijänoikeudet.

Arvonlisäverottomia ovat sairaanhoito, lääkäri, hammashoito, sosiaalihuolto, arpajaiset, rahapelit, kiinteistöt, tontit, keräily ja antiikki, hautauspalvelut, sijoituskulta, osa postipalveluista.


Ruotsi


Ruotsin kultavaranto on 125,7 tonnia (11-2021).

Valtionvelka 39,9% BKT:sta. 114,05 miljardia euroa, 18600e/asukas. (2020, 9-2021, 2019)

Luottoluokitukset: AAA (DBRS), AAA (Fitch), AAA (S&P), Aaa (Moody’s)

Yleinen ALV on 25%.

Alennettuun 12% ALV-kantaan kuuluvat ruoka, jalkineet, nahkatuotteet, vaatteet, majoitus, keräily ja antiikki.

Alennettuun 6% ALV-kantaan kuuluvat kirjat, henkilökuljetukset, sanomalehdet, kulttuuri, kirjailijat, säveltäjät.

Arvonlisäverottomia ovat reseptilääkkeet, sairaalalääkkeet, yhteisökauppa ja kansainväliseset kuljetukset, osa kullasta, tietyt taideteokset, keräily- ja antiikki.


Tanska


Tanskan kultavaranto on 66,5 tonnia (2020).

Valtionvelka 42,2% BKT:sta. 105,2 miljardia euroa, 17150e/asukas. (2020, 9-2021)

Luottoluokitukset: AAA (DBRS), AAA (Fitch), AAA (S&P), Aaa (Moody’s)

Yleinen ALV on 25%.

Arvonlisäverottomia ovat sanoma- ja viikkolehdet, yhteisökauppa, kansainvälinen liikenne.


Viro


Viron kultavaranto on 0,25 tonnia (6-2021).

Valtionvelka 18,2% BKT:sta. 5,1 miljardia euroa, 3650e/asukas. (2020)

Luottoluokitukset: AA low (DBRS), AA- (Fitch), AA- (S&P), A1 (Moody’s)

Yleinen ALV on 20%.

Alennettuun 9% ALV-kantaan kuuluvat kirjat, sanomalehdet, osa lääkkeistä, majoitus.

Arvonlisäverottomia ovat yhteisökauppa, kansainvälinen liikenne.


Puola


Puolan kultavaranto on 231,8 tonnia (11-2021).

Valtionvelka 57,5% BKT:sta. 245 miljardia euroa, 6200e/asukas. (2020, 8-2021)

Luottoluokitukset: A (DBRS), A- (Fitch), A- (S&P), A2 (Moody’s)

Yleinen ALV on 23%.

Alennettuun 8% ALV-kantaan kuuluvat sinappi, osa mausteista, erikoislehdet.

Alennettuun 5% ALV-kantaan kuuluvat kirjat, alueelliset lehdet, värityskirjat, kartat, valokuvat, hedelmät, pähkinät, homogenoitu ruoka, laihdutusruoka, lastenruoka, vaipat ja turvaistuimet, hygieniatarvikkeet.

Arvonlisäverottomia ovat yhteisökauppa, kansainvälinen henkilöliikenne (poislukien sisämaan osuus).


Saksa


Saksan kultavaranto on 3359,1 tonnia (11-2021).

Valtionvelka 69,8% BKT:sta. 2251 miljardia euroa, 27390e/asukas. (12-2020, 6-2021)

Luottoluokitukset: AAA (DBRS), AAA (Fitch), AAA (S&P), Aaa (Moody’s)

Yleinen ALV on 19%.

Alennettuun 7% ALV-kantaan kuuluvat kirjat, ruoka, vesi, osa henkilökuljetuksista, kansainvälinen tie- ja raideliikenne, kirjailijat, säveltäjät, sosiaalipalvelut, hammashoito.

Arvonlisäverottomia ovat yhteisökauppa, kansainvälinen lentoliikenne.


Alankomaat


Alankomaiden kultavaranto on 612,5 tonnia (11-2021).

Valtionvelka 54,5% BKT:sta. 493 miljardia euroa, 28900e/asukas. (2020, 6-2021)

Luottoluokitukset: AAA (DBRS), AAA (Fitch), AAA (S&P), Aaa (Moody’s)

Yleinen ALV on 21%.

Alennettuun 9% ALV-kantaan kuuluvat kirjat, sanomalehdet, osa viikkolehdistä, elintarvikkeet, osa virvoitusjuomista, vedenjakelu, osa apteekkituotteista, sisäiset henkilökuljetukset, kansainväliset henkilökuljetukset (tie, raide, sisävesistöt), kulttuuri, huvipuistot, kirjailijat, säveltäjät, yksityisasuntojen korjaukset, yksityisasuntojen siivoukset, majoitus, ravintolat, pikaruoka, baarit, kahvilat, yökerhot, urheilutapahtumat, polkupyörien korjaus, kengät, nahkatuotteet, vaatteet, kampaamot, keräily ja antiikki.

Arvonlisäverottomia ovat kultakolikot, yhteisökauppa, kansainvälinen henkilöliikenne (ilma, meri).


Ranska


Ranskan kultavaranto on 2436,4 tonnia (11-2021).

Valtionvelka 115,70% BKT:sta. 2762 miljardia euroa, 39500e/asukas. (2020, 6-2021)

Luottoluokitukset: AA high (DBRS), AA (Fitch), AA (S&P), Aa2 (Moody’s)

Yleinen ALV on 20%.

Alennettuun 10% ALV-kantaan kuuluvat osa elintarvikkeista, osa virvoitusjuomista, osa apteekkituotteista, sisäinen matkustajaliikenne, sisäinen tie ja vesi ja kansainvälinen tieliikenne, osa kulttuuripalveluista, huvipuistot, kaapeli ja maksu tv-palvelut, yksityisasuntojen remontit ja korjaukset, yksityisasuntojen siivoukset, maatalouden tarvikkeet, hotelli ja majoituspalvelut, ravintolat (ja baarit, kahviot, yökerhot) poislukien alkoholitarjoilu, sisäinen jätehuolto, osa hoitopalveluista, polttopuut, pikaruoka, leikkokukat ja koristekasvit, kirjailijat, säveltäjät, sosiaaliset asunnot, taide, keräily ja antiikki.

Alennettuun 5,5% ALV-kantaan kuuluvat osa apteekkituotteista, osa sanoma- ja viikkolehdistä, julkiset tv-maksut, osa kulttuuritapahtumista, karja (elintarvikkeiden raaka-aine).

Arvonlisäverottomia ovat yhteisökauppa ja kansainvälinen lentoliikenne.


Espanja


Espanjan kultavaranto on 281,6 tonnia (11-2021).

Valtionvelka 120,0% BKT:sta. 1424,7 miljardia euroa, 29000e/asukas. (6-2021)

Luottoluokitukset: A (DBRS), A- (Fitch), A (S&P), Baa1 (Moody’s)

Yleinen ALV on 21%.

Alennettuun 10% ALV-kantaan kuuluvat osa elintarvikkeista, vedenjakelu, osa apteekkituotteista, osa vammaisten tarvikkeista, sisäinen henkilöliikenne, teiden kunnossapito ja kansainväliset kuljetukset (tie, raide, vesi), osa sosiaalisista asunnoista, yksityisasuntojen remontointi ja kunnostus, maatalouden tarvikkeet, hotelli- ja ravintolapalvelut, osa sosiaalipalveluista, jätehuolto, osa virvoitusjuomista, anniskeluravintolat (baarit, yökerhot, kahviot) sisältäen alkoholituotteet, pikaruoka, leikkokukat, ruokakasvit, osa uudisrakentamisen tarvikkeista, jätteiden ja jäteveden käsittely, osa kulttuuripalveluista, amatööriurheilu.

Alennettuun 4% ALV-kantaan kuuluvat osa apteekkituotteista, osa vammaisten tarvikkeista, osa kirjoista (ei ei-kirjat), tietyt sanoma- ja aikakausilehdet, osa sosiaalipalveluista, osa uudisrakentamisesta, osa hoitopalveluista.

Arvonlisäverottomia ovat osa kullasta, yhteisökauppa, kansainvälinen lento- ja tieliikenne.


Italia


Italian kultavaranto on 2451,8 tonnia (11-2021).

Valtionvelka 155,8% BKT:sta. 2764 miljardia euroa, 43400e/asukas. (2020, 8-2021)

Luottoluokitukset: BBB high (DBRS), BBB- (Fitch), BBB (S&P), Baa3 (Moody’s)

Yleinen ALV on 22%.

Alennettuun 10% ALV-kantaan kuuluvat osa elintarvikkeista, vedenjakelu, osa apteekkituotteista, sisäinen henkilöliikenne, kulttuuritapahtumat, osa sosiaalipalveluista, yksityisasuntojen remontit ja korjaukset, osa uudisrakentamisesta, osa maanviljelyn tarvikkeista, majoitus, ravintolat, osa urheilutapahtumista, energiatuotteet, polttopuu, sisäinen jätehuolto, osa jätevedenkäsittelystä, alkoholituotteet baareissa ja ravintoloissa, pikaruoka, kukkapalvelut.

Alennettuun 5% ALV-kantaan kuuluvat osa elintarvikkeista, osa sosiaalipalveluista, osa henkilöliikenteestä

Alennettuun 4% ALV-kantaan kuuluvat osa elintarvikkeista, tietyt vammaisten laitteet ja tarvikkeet, osa kirjoista, sanoma- ja osa viikkolehdistä, e-kirjat, sähköiset sanomalehdet, tv-lisenssit, osa sosiaalipalveluista, osa maanviljelyn tarvikkeista, uudisrakentaminen (ensiasunto), uudisrakentamisen tarvikkeet (ensiasunto).

Arvonlisäverottomia ovat yhteisökauppa ja kansainvälinen liikenne.


Kreikka


Kreikan kultavaranto on 114 tonnia (11-2021).

Valtionvelka 205,60% BKT:sta. 341 miljardia euroa, 31500e/asukas. (2020)

Luottoluokitukset: BB (DBRS), BB (Fitch), BB- (S&P), Ba3 (Moody’s)

Yleinen ALV on 24%.

Alennettuun 13% ALV-kantaan kuuluvat osa elintarvikkeista, tietyt pikaruoat, leikkokukat, ruokakasvit, osa virvoitusjuomista, vedenjakelu, osa apteekkituotteista, tietyt vammaisten laitteet ja tarvikkeet, osa maatalouden tarvikkeista, sisäiset hoitopalvelut, majoitus ja hotellit, ravintolapalveluita, mieliala- ja huumeongelmaisten palvelut.

Alennettuun 6% ALV-kantaan kuuluvat osa apteekkituotteista, kirjoja poislukien e-kirjat, osa sanoma- ja viikkolehdistä, tietyt teatterit ja konsertit, sähkönjakelu, kaasu ja kaukolämpö.

Arvonlisäverottomia ovat yhteisökauppa ja kansainvälinen ilma- ja meriliikenne.


Brando

2 thoughts on “EU: KULTA-VELKA-ALV

  1. Miten paljon luottoluokitus vaikuttaa valtion lainojen korkoihin?
    Suomi sai miinuskorolla velkaa, onko valtion veloissa muita kuljua kuin korot
    Sihoittaako valtit kultaansa, saako valtio tuottoja kullasta? vai seisooko kulta ”tyhjän panttina”?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *