Hirvi-Simunan Luola 9.6.2022

Sääksjärvellä metsän keskellä sijaitsee iso kiviröykkiö, lain lojalla rauhoitettu luonnonmuistomerkki Hirvi-Simunan luola. Nimi on peräisin 1800-luvun puolivälistä, satumaisen metsästys- ja kalastusonnen vuoksi noitanakin pidetystä Hirvi-Simunasta. Metsästysonnen kerrotaan olleen peräisin siitä, kun hän oli nuorena miehenä ampunut ehtoolliselta varastamansa öylätin läpi. Talvet Hirvi-Simuna vietti Liponselällä sijaitsevassa Simunansaaressa ja kesät Simunan luolassa. Hirvi-Simunan uskotaan ampuneen itsensä tähän nykyisin luonnonmuistomerkkinä rauhoitettuun luolaan. Todellisuudessa ’luola’ on hieman harjaanjohtava termi, olkoonkin että kivien väleistä löytyy muutama luolamainen sateensuojan tarjoava tila. Todettakoon että ei ole aivan varmaa tietoa siitä mihin nimenomaiseen onkaloon Hirvi-Simuna on päivänsä päättänyt, ainakin kaksi eri onkaloa mainitaan olleen käytössä. [LVS, AS]

Hirvi-Simunan luola sijaitsee tunnetun patikointireitin Birgitan polun (vaativa vaihtoehto) varrella, joten reittiä seuraamalla sinne pääsee varsin helposti. Polulla sijaitsee runsaasti kiviä ja puunjuuria, joten paksupohjaiset jalkineet (saappaat) ovat suositeltavia.

Omat patikointihalut kannattaa huomioida lähtöpisteen valinnassa. Lyhin ja selkein reitti luolaan on Höytämön Paunun alueen Taavetintien päästä suuren kuusen alta löytyvä polku, joka liittyy lähestulkoon heti Birgitan polkuun. Kaksi opasviittaakin löytyy tämän liittymän kohdalta. Hirvi-Simunan luolaan mennäkseen tulee kääntyä vasemmalle.

Kuva 1. Taavetintien pää Höytämön Paunun alueella, polku kuusen alla.
Kuva 2. Birgitan polun opasteviittoja.

Birgitan polku on merkitty keltaisin merkein, joko puuhun sidotuilla nauhoilla tai puunrunkoon maalatuilla täplillä. Itse käytännössä kävelin polkua suoraan eteenpäin enempiä miettimättä ja merkkejä lainkaan seuraamatta, kunnes suuri kivenlohkare alkoi häämöttää mäntyjen lomasta.

Kuva 3. Birgitan polun merkkinauha. Luonnonmuistomerkin infopylväs.

Päästyäni perille otin luolasta muutamia kuvia eri puolilta. Lohkareen päälle tai keskihalkeamaan en katsonut järkeväksi kiivetä, riski lipeämiselle vaikutti suurelta, ja eipä siitä juuri hyötyäkään olisi ollut.

Kuva 4. Hirvi-Simunan luola (kiviröykkiö).
Kuva 5. Hirvi-Simunan luola (kiviröykkiö).
Kuva 6. Hirvi-Simunan onkaloita (luolia).

Hyttyset eivät itseäni suuremmin häirinneet, pieni tuulenvire ja hieman kolea ilma lienee vaikuttanut. Valokuvaamisen päätteeksi alkoi taivaalta tihkua vettä ja lähdin paluumatkalle. Vettä tuli enemmänkin ja kun en viitsinyt odotella sateen loppumista luolassa tai kuusen alla, kastuin läpimäräksi. Sellainen reissu.

Written by Brando

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *