Led-plafondi. Kuvan valaisin ei liity jutun tapauksen.

Led-valaisinten heikko kohta

Halvasta sähköstä nauttivia kotitalouksia on Suomessa vielä kymmeniä ellei satoja tuhansia. Edulliset määräaikaiset sopimukset ovat kohta puoliin monilla päättymässä. Sitten vastassa on vain kalliita vaihtoehtoja.

Olisiko siinä siirtymässä sysäys hankkia led-valaisin, jos näitä ei vielä kotoa ole? Led-valaisimet lupaavat pienempää energian kulutusta ja pitkää ikää.  Mainoslauseista löytyy mainintoja ”polttoikä 25 000h”, tai ”käyttöikä 30000h, syttymiskertoja yli 100000”. Kuulostaa hyvältä!

Jos siis hankkii täyden uuden led-valaisimen; tarkoitan ihan alusta saakka led-diodeista rakennetun valaisimen – joutuu toki tekemään sen alkuinvestoinnin. Sen jälkeen käyttö lienee huoletonta mainoslauseiden perusteella jopa parikymmentä vuotta.  Jos 25000h käyttöikäistä valaisinta käyttää 3h joka päivä, käyttöaikaa tulee 22 vuotta, tai jos käyttöä on 5h päivässä valaisimelle tulee käyttöikää lähes 14v ilman hehkulamppujen tai loisteputkien vaihtoa.

Vai tuleeko? Joissakin led-valaisinten mainoksissa tosin lukee ”led-moduuli ei vaihdettavissa”. Jos yksittäinen led-diodi rikkoutuisi, valaisin on sitten kierrätystavaraa. Led-diodit käyttävät tasajännitettä. Led-valaisimet tarvitsevat muuntajan, jolla verkkojännite muunnetaan tasajännitteeksi. Muutakin ohjauselektroniikkaa lienee muuntajan yhteydessä. Vaikka minulla ei ole montaakaan led-valaisinta ollut, yhteiselo kaikkien kanssa ei ole ollut ongelmatonta. Esittelen pari omalle kohdalleni osunutta tapausta.

Tapaus pyörän valo

Halusin varata itselleni mahdollisuuden pyöräillä pimeässä, katuvalojen ulkopuolella. Ostin tehokkaan pyöränvalon. Olin valon määrään ja valokuvioon tyytyväinen. Valaisimessa oli erillinen akkupaketti, joka johdolla kiinnitettiin itse valaisimeen.

2v takuuaika oli mennyt umpeen ja akun latauksia olin tehnyt vasta sormilla laskettavan määrän, koska valo oli vain vapaa-ajan käyttöön. Erään latauskerran jälkeen valo ei enää syttynytkään. Kävin jopa valaisimen myyneessä liikkeessä kysymässä korjausmahdollisuudesta. Sitä ei ollut. Muistaakseni valaisinosa oli ladatessa kiinni valaisimessa. Liekö joku virtapiikki rikkonut valaisimen? Purin valaisinyksikön mutta mitään vikaan viittaavaa ei näkynyt esim. oikosulun jälkiä.

Mietin, että uskaltaisinko enää edes ostaa toista tehokasta eli käytännössä hintavaa valaisinta? Ostin kuitenkin mutta toisen merkkisen.

Tapaus keittiön valaisin

Keittiössä oli loisteputkia käyttävä kattovalaisin. Yksi kerta pimahti siitä taas putki. Lisäksi valaisimen suojamuovi oli muuttunut ihan kellertäväksi. Se imi aika paljon valotehoa eikä näkykään ollut kaunis. Toisaalta ei sitä valaisinta viitsinyt katsella ilman suojamuoviakaan.

Perheemme päätti hankkia tilalle led-plafondin. Päädyimme tehokkaaseen valaisimeen, että sen valossa varmasti voisi lukea.

Syys-/lokakuun vaihteessa valaisin alkoi välillä hetkittäin välkkymään mutta palautui ennalleen. Ajan kuluessa välkkymisen jälkeen se saattoi jopa sammua. Lokakuun loppupuolella olimme tilanteessa, että sytytettäessä valaisimessa kuului räsähdys eikä valo syttynyt: eipä sitä enää uskaltanut käyttää. Elonpäiviä valaisimelle kertyi 3v 1kk!

Led-plafondi suojakupu poistettuna. Keskellä muuntaja suojakuoressa. Valolähteinä 12 kappaletta kahdeksan ledin moduleja. Kukin moduli koostuu kuoresta, jonka ’pyöreät silmät’ ovat linsseja ja led-nauhasta linssistön alla. Paljas led-nauha kuvan oikeassa reunassa.

Valaisimen avaus

Kun valaisimen suojakuvun poisti, keskeltä löytyi muuntaja ja sen ympäriltä 12 kappaletta kahdeksan ledin modulia.  Muuntajan suojakuoren irrotus paljasti palaneen piirilevyn. Muuntajan suojakuorikin oli mustunut. Kuulemani räsähdys lienee ollut jonkin sortin oikosulku. Valaisin ei kuitenkaan sulaketta polttanut. Muuntaja suojakuvun sisältä paljastui pari pientä itikkaa. Olisiko itikka voinut aiheuttaa oikosulun? Piirilevyn toiselta puolen paljastuu kookkaampaa elektroniikkaa mm. kondensaattoreita.

Muuntajassa oli tyyppimerkintä. ’Kuukkeloin’ sillä, mutta tuotetta ei haulla netistä löytynyt. Voisin kuvitella, että jos muuntajan vaihtaisi, valaisin kokisi kirjaimellisesti uudelleen syttymisen. Valitettavasti tämä kuten myös vastaavat muut led-valaisimet ovat kertakäyttöisiä. Jos jokin osa rikkoutuu, pahaa mieltä voi vain lievittää kierrättämällä sen osat.

Valaisimen muuntajan piirilevy molemmilta puolin. Kuvan yläosassa palanut puoli. Kuvan alaosassa suurempikokoista elektroniikkaa kuten kondensaattorit.

Se heikoin lenkki

Muuntajan kondensaattorinivaskasta muistui mieleeni Tekniikan maailman taannoinen kirjoitus Suuresta kondensaattorihuijauksesta. Kuluttajatuotteisiin laitetaan huonoja kondensaattoreita, jotka rikkoutuvat liian nopeasti. Sähkölaitteet saattavat olla jopa suunniteltu rikkoutumaan tietyssä ajassa.

Plafondissa oli kondensaattoreita kokonaista yhdeksän kappaletta. Plafondin tapauksessa kondensaattorit eivät kuitenkaan sijaitse ihan oikosulun alueella. Voi tosin olla, että kondensaattorin rikkoutuminen heijastuu kauemmas piirilevyllä.

Tekniikan maailman artikkelin ja omien kokemukseni perusteella led-valaisinten heikko kohta on muuntajassa tai muussa ohjauselektroniikassa. Arvaukseni on, että harvoin led-valaisin kohtaa tiensä päätään led-diodien käyttöiän umpeutuessa.

Lähes onnellinen loppu

Vähän yllättäen keittiön valaisimessa olikin 5v takuu. Sen varmistaminen vaati tosin sen myyneessä kaupassa käynnin. Samalla reissulla palautin valaisimen ja otin rahat takaisin. Kolme vuotta valaisimen käyttöä ihan ilmaiseksi; ei huono 😀.

Tosiasiassa ylimääräistä vaivannäköä on vaadittu. Ennemmin olisin pitänyt toimivan valaisimen. Aikaa on mennyt netin selailussa uutta valaisinta hakiessa. Varteenotettavia riittävän valotehon omaavia, kohtuuhintaisia plafondeja ei montaa ole tarjolla. En ole edes sulkenut uutta vanhanmallista pois laskuista. Turvana on kuitenkin 5v takuu.

hurjas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *