Pulu eli kesykyyhky. Pululla on mitä moninaisimpia höyhenpukuja. Pulu on alkujaan kalliokyyhky. Tässä kuvassa pulu on kalliokyyhkyn alkuperäisessä asussa.

Lintuvirus hävitti pulut

Aamulehti uutisoi Lempäälän pulujen eli kesykyyhkyjen joukkokuolemasta loppusyksystä (AL 18.11.2022). Kuolleita lintuja lähetettiin tutkittavaksi Ruokavirastoon. Näihin aikoihin kuulin tuttavalta, että Lempäälän kanavassa kelluu kuolleena joku lintu. Kävin katsomassa, ja puluhan se oli. Se oli ainoa oma havaintoni lintukuolemista. Myöhemmin AL 30.12. tiesi kertoa, että tutkitut linnut olivat kuolleet Newcastlen tautiin.

Pulujen oleskelupaikkoja keskustassa

Lempäälän-talon valmistumisen jälkeen keskustan pulujen ’emäpaikaksi’ on muodostunut Lempäälä-talo. Jokainen rautatien ylittävällä kävelysillalla (yhä keskeneräisellä) käynyt on sen helposti voinut todeta omin silmin. Lintujen kakka on näyttävästi koristellut kävelysillan lattian – kunnanedustajien harmiksi ja vähän muidenkin. Lempäälä-talolla on oleskellut yhtä aikaa kymmeniä puluja.

Vuosien saatossa olen huomannut, että Lempäälän Neste Hakkarissa on toinen yleinen pulujen oleskelupaikka. Lisäksi puluja on usein oleskellut kanavan ylittävän sillan alapuolen lämpöputkien päällä. Voisin kuvitella, että näkemäni kuollut pulu olisi pudonnut lämpöputkien päältä ja ajelehtinut kanavaan.

Kävin kaikki nämä paikat läpi. Lempäälä-talolla vilahti pari kolme pulua. Muissa paikoissa ei näkynyt lainkaan puluja. Toisena päivänä kävin uudelleen Lempäälä-talolla ja silloin näin neljä pulua hetken ajan. Myös lämpöputken päällisen tarkistin uudelleen eikä silloinkaan siellä ollut lintuja. Näiden kahden päivän havaintojeni perusteella rohkenen vetää johtopäätöksen, että lintuvirus todellakin tappoi lähes kaikki keskusta-alueen pulut.

Tulee olemaan mielenkiintoista seurata miten pulukanta toipuu tulevaisuudessa. Varmasti näin tapahtuu. Tämä ’tutkimukseni’ ei ollut mitään rakettitiedettä – kuka tahansa sitä voi tehdä.

Vaikka pulut yleensä ovatkin näkymättömissä Lempäälä-talolla, niillä on usein tapana lehahtaa lennolle, ja pienen kiepin jälkeen laskeutuvat takaisin sinne mistä lähtivätkin. Lempäälän Nesteellä pulut tykkäävät oleskella tv-antennissa. Kun näillä seuduin liikut, katse ylös!

hurjas

One thought on “Lintuvirus hävitti pulut

  1. Onkin mielenkiintoista nähdä, vieläkö pulut tulevat viihtymään Telkäntaival -sillalla sen avauduttua käyttöön lähiaikoina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *