Pystyn mihin vaan -näyttelyssä

Keramiikkatöiden viisauksia

Lempäälän kirjastossa oli maaliskuussa 2024 esillä näyttely, jossa Halkolan työvalmennuskeskuksen työpajojen osallistujat esittelivät tekemiään taideteoksia, käsitöitä ja muita tuotteita.

Keskiviikon ja torstain projektipajoilla Halkolassa keskitytään kädentaitoihin ja pajalaiset toteuttavat projekteja hyväntekeväisyyteen.

Projektipajoilla pääsee toteuttamaan itseään ja kokeilemaan uusia tekniikoita paperiaskartelusta kolvin käyttöön ja virkkauksesta makrameehen. Mukavassa porukassa ideat sinkoilevat ja meno on rentoa.

Kävin katsomassa näyttelyä ulkopaikkakuntalaisen vieraani kanssa ja kyselin hänen ajatuksiaan siitä. Minua kiinnosti erityisesti, mikä häntä näyttelyssä liikutti ja kosketti. Kirjasto ja Lempäälätalo ympäristöineen tekivät jo saavuttaessa suuren vaikutuksen vieraaseeni.

Kuntouttava toiminta oli hänelle ennestään aika vieras asia, mutta hyväntekeväisyysprojektit kuulostivat oikein hyvältä ajatukselta. Näyttelystä hän sai hienosti käsitystä siitä, millaista toimintaa Halkolassa on.

Hänestä oli upeaa huomata, että tällaista toimintaa on. Että ihmisiä opastetaan ja rohkaistaan tekemään ja kokeilemaan, ja että tehdään ihan oikeita asioita eikä ”tyhjänpäiväisiä askarteluja” vain askartelemisen vuoksi.

Erityisesti keramiikkatyöt tekivät kävijään suuren vaikutuksen. Astiat, koriste-esineet ja mietelaatat olivat hänestä upeita. Hän piti kovasti myös puukiekoille tehdyistä taideteoksista, varsinkin siilistä. Tauluista erityisesti kerrostalo ja elämät teemalla yksinäistä – yksi näistä oli hieno. Samoin valokuvakortti kokemuksista oppimisesta kosketti.

Minua itseäni koskettivat eniten meriympäristöä kuvaava keramiikkateos ja post it -lapuista koottu yhteisötaideteos. Oli ihanaa lukea muiden isoista ja pienemmistä onnistumisista. Myös kaikki huikaisevan hienot käsityöt tekivät minuun suuren vaikutuksen. Kaiken kaikkiaan näyttely oli minusta hieno ajatus ja sitä oli kiva rakentaa muiden projektipajalaisten kanssa.Anna SVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *