Uusi Android, vanha puhelin

(Lisäys 3.4.2021) Varoitus! Roottaaminen, eli bootloaderin lukituksen poisto ja kustomoidun käyttöjärjestelmän asentaminen invalidisoi mahdollisesti joitain mobiilimaksusovelluksia kuten Google Pay, mobiilimaksut kauppojen maksupäätteillä (nfc maksut), pankkien verkkopankkien mobiilivarmennukset. Lisää aiheesta ja yleisiä mielipiteitä (OP mobiiliavain) täällä. Tämä artikkeli soveltuu siten sellaisille henkilöille jotka eivät näitä ominaisuuksia tarvitse. Itse en käytä mobiilimaksuja ja Osuuspankin kanssa hoidan asiat tekstiviestivarmennuksin. Tässä hyvä esimerkki miksi uusimpaan tekniikkaan pitää suhtautua varauksella!

Alkuperäinen artikkeli:

Eri medioissa uutisoidaan aika ajoin tietokoneiden ja älypuhelinten käyttöjärjestelmien tietoturva-aukoista, jotka pahimmillaan voivat johtaa tietojen päätymisen vääriin käsiin tai altistavat laitteen haittaohjelmille.

Päivittämällä käyttöjärjestelmää voidaan laitteiden tietoturvan puutteita korjata. Älypuhelinten käyttöjärjestelmä on tyypillisesti ROM-piirillä, joka voidaan päivittää puhelimeen sisäänrakennetun ohjelmiston avulla, tai mahdollisesti USB-kaapelin ja tietokoneen avulla.

Valmistajat ovat rajanneet tietyn ajan puhelimen julkaisusta lukien, mihin asti virallisia päivityksiä julkaistaan. Usein päivitystakuu on kaksi vuotta. Kun päivityksiä ei enää ole saatavilla, suositellaan uuden puhelimen hankkimista.

Älypuhelimissa vallitsee nykyisin kahtiajako, käytössä on joko Applen IPhone puhelin tai Android-puhelin. Tässä artikkelissa keskitytään jälkimmäiseen, eli Android-puhelimeen. Androidia kehittää Open Handset Alliance, jossa on iso nippu suuria teknologiayhtiöitä. Käyttäjälle näkyvin näistä on Google. Tyypillisesti Android-puhelimien ohjelmistot asennetaan Google Play Store:n avulla, ja Googlen ohjelmistot ovat eniten käytettyjä.

Android on kuitenkin pohjimmiltaan avointa lähdekoodia (open source). Suuressa osassa laitteita on lisäksi suljetun lähdekoodin osia. Ei siis liene yllättävää, että osaan puhelimista voidaan asentaa kustomoitu ROM, jonka avulla alkuperäinen Android käyttöjärjestelmä voidaan päivittää uudempaan versioon.

Joihinkin uusiin takuunalaisiin puhelimiinkin löytyy kustomoitu ROM, mutta takuun vuoksi se on syytä jättää asentamatta. Parempi odottaa kunnes puhelimen takuu on päättynyt.

Tunnettuja kustomoituja ROMmeja ovat mm.

Verkkosivuilta löytyy tarkemmat tiedot tuetuista puhelimista. Keskityn tässä artikkelissa vain ensiksi mainittuun eli LineageOS:iin.

LineageOS:n tuetut puhelimet löytyvät LineageOS:n WIKI sivuilta. Ottamalla rastin pois kohdasta ’Show discontinued devices’ näkyvät vain puhelinmallit joita tällä hetkellä tuetaan.

LineageOS:n laiteluetteloa ja GSMArena verkkosivua käytin avukseni kun etsin huutokauppasivustoilta itselleni edullista älypuhelinta. Lisäksi tarvitsin tietoa siitä mitä taajuuksia puhelimelta edellytetään, jotta toimisi Suomessa. Puhelimen tarkka mallimerkintä oli hyvin tärkeä tieto kustomoidun käyttöjärjestelmän yhteensopivuuden varmistamiseksi.

Uusin LineageOS versio on 17.1 (Android 10). Kaikkiin puhelimiin tätä uusinta versiota ei ole saatavana, jolloin kannattaa tarkistaa nuo yllämainitun listan vaihtoehtoiset ROMmit.

Oman puhelimeni (Motorola G4 Play, xt1602) LineageOS ohjesivun mukaan puhelimeni on tuettujen mallien joukossa, ja arkkitehtuuri on arm.

Puhelimelle räätälöidyn ROM-päivitysosan lisäksi asennetaan puhelimen arkkitehtuurin (yleensä arm tai arm64) Google Apps ohjelmistopaketti. Apps-paketista on suositeltavaa valita nano-vaihtoehto, sillä se ei sisällä mitään turhaa ja tarpeetonta. Kaikki puutteet, kuten web-selaimet, voi käydä lataamassa Google Play kaupasta onnistuneen asennuksen jälkeen.

LineageOS:n asennussivulla on ohjeet miten bootloaderin lukitus poistetaan. Motorolan tapauksessa löytyy linkki tälle sivulle. Kun toimin ohjeiden mukaan sain sähköpostiini koodin jonka avulla puhelimen lukituksen sai pois. Samalla poistettiin laitteen takuukelpoisuus (jos takuu olisi voimassa) ja mahdollistettiin kustomoidun käyttöjärjestelmän asennus.

Itse sain lopputuloksena edullisesti uusimmalla Androidilla varustetun puhelimen johon olen tyytyväinen. Sen verran eroa muokkaamattomaan puhelimeen on että käynnistettäessä (kun täysin sammutettuna) tulee hetkeksi varoitussivu näkyviin ilmoittaen bootloaderin muokkauksesta.

Brando

4 thoughts on “Uusi Android, vanha puhelin

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus. Omistan vanhan Android puhelimen, josta takuu on päättynyt muutama vuosi sitten ja olenkin joskus miettinyt, miten sen voisi päivittää, mutta eipä tullut asiaa sen kummemmin selvitettyä.
    Olen aikaisemmin ajanut Android ROMeja esim. Oraclen VirtualBoxin kautta, joten oikeastaan tämän päivitysprosessin ei olisi pitänyt olla minulle niin suuri yllätys. Kokeilen tätä ehkä myöhemmin!

  2. Hyvää asiatietoa. En juurikaan ole asiaan perehtynyt, mutta artikkelista sain tietoa tästä joskus askaruttaneesta asiasta. Pienellä lisägooglailulla saanen luurini ihan itse päivitettyä…

  3. Hyvä idea. Ei tämä vaihtoehto ole mielessä ollut, vaikka ruuttaminen periaatteessa on tiedossa. Kohta kuusi vuotta vanha puhelin. Uutta on jo kiikarissa – ei sillä, etteikä vanha toimisi riittävän hyvin – mutta aika uudistua ja pysyä kehityksen kelkassa! Tätä voisi kokeilla, mutta ehkä vasta sitten kun se uusi puhelin on handussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *