Upea pallokivi

Pallograniitti on Pirkanmaan maakuntakivi. Suomessa on noin 90 tunnettua pallokiviesiintymää, mikä on puolet maailman tunnetuista pallokiviesiintymistä. Pallograniitti on yleensä suojeltu ainutlaatuisuutensa takia, mutta jonkin verran muun muassa Savitaipaleen Ruskiavuoren pallokiveä on saatu louhia koristekiveksi.

Pallokivet ovat magmakiviä, jotka ovat syntyneet miljoonia vuosia sitten syvällä maankuoressa. Sulaan kivimassaan on tippunut kiinteitä kiviä, joista on muodostunut kuppimaiset kolot ja pyöreät nystyrät, mutta kivien tarkka syntytapa on vielä osittain arvoitus.

Näitä upeita luonnon taideteoksia pääset lähimpänä katsomaan Tampereen Vapriikin kivimuseossa. Kangasalan Kotiseutumuseon edessä on myös komea pallokivi. Tämä 2000 miljoonaa vuotta vanha siirtolohkare kulkeutui mannerjään mukana Kangasalan Haapaniemeen, mistä se tuotiin vuonna 1967 nykyiselle paikalleen.

Eswet

2 thoughts on “Upea pallokivi

  1. Toi 2 miljardia vuotta on melkein puolet maapallon iästä! Kivi on säilyny pinnan alla. Maapallon pinnalla kaikki hajoaa ja menee kiertoon. Helsingin kohdalle kohosi tuolloin Himalajan korkuiset vuoret. Noin 20 km kiveä on sittemmin kulunut pois ja pinnassa on aika kovia syvällä syntyneitä kivilajeja.
    (Mielenkiintoisia kertomuksia kivistä: Yle Areena. Kivisiä kertomuksia)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *