Kuva Steve Buissinne, Pixabay

Yli 57-vuotiaat työttömät kuntien erityissuojelussa

Taloustutkijoiden, kuten tunnetun taloustieteen professori Roope Uusitalon mukaan on näyttöä, että työnhakijoiden määrän lisääntyminen lisää työllisyyttä. Tällä on perusteltu Sanna Marinin (sd) hallituksen nyt jo hyväksymää eläkeputken poistoa. Samaan kastiin kuuluu työ- ja elinkeinoministeriön asettaman tutkijaryhmän huhuttu ajatus kotihoidon tuen poistamisesta, mikä lisäisi naisten työllisyyttä.

Tavallisen kaduntallaajan mielestä ajatus, että työnhakijoiden lisääminen lisää työllisyyttä, kuulostaa oudolta. Mitä kuitenkaan Matti Meikäläinen muuta voi kuin uskoa, kun arvovaltaiset tutkijat näin väittävät.

En ollut uskoa silmiäni, kun luin Aamulehdestä (20.1.2021), että kunnilla on jo nykylainsäädännön pohjalta velvollisuus estää yli 57-vuotiaiden työttömien putoaminen peruspäivärahalle ansiosidonnaiselta. Kuntien pitää tarjota yli 57-vuotiaalle peruspäivärahan uhkaamalle työttömälle puolen vuoden työntekomahdollisuus. Ja mahdollisuus päästä pois tilastoja tahraamasta. Puolen vuoden jälkeen velvoitetyöllistetty pääsee takaisin ansiosidonnaiselle. Tämä karuselli arvatenkin jatkuu hamaan eläkeikään saakka.

Aamulehden kuvaama mekanismi ei taida olla tuttu suurelle yleisölle. Eikä sitä ole mediassa mainittu työttömyysputkikäsittelyn aikana. Erikoista. Onko jopa tarkoituksellista hallitukselta? Olisi luullut edes opposition ottavan asian esiin.

Kuvattu mekanismi on vastoin taloustutkijoiden toivetta lisätä työnhakijoita työmarkkinoilla. Olisin niin mielelläni nähnyt, että samalla kuin työttömyysputki poistuu, olisi tämäkin kikkailu ikääntyneiden työnhakijoiden suojelemiseksi loppunut. Yhdessä molemmat suojamekanismit poistamalla olisi saatu kunnon määrä työnhakijoita työmarkkinoille testaamaan käytännössä taloustieteilijöiden teoriaa työllisyyden parantamisesta työnhakijoita lisäämällä.

Yhteistä näille kolmelle hankkeelle on, että työllisyyttä parannetaan työnhakijoiden määrää lisäämällä. Luonnollisempaa olisi lisätä työllisyyttä luomalla työpaikkoja, toteaisi moni. Keinoja tämän saavuttamiseksi ei ole lainkaan ollut esillä viimeaikaisessa julkisessa keskustelussa. Jos eväitä tähän ei ole, onko Suomi menossa lopullisesti kiinni?

hurjas

One thought on “Yli 57-vuotiaat työttömät kuntien erityissuojelussa

  1. Hyvä ja ajankohtainen artikkeli ja koskee nimenomaan ansiosidonnaisella olleita ja siitä pudonneita tai putoamassa olevia. Heille pyritään takaamaan laveampi leipä, kun taas alunperinkin peruspäivärahalla olleille ei tähän hissiin ole mahdollista päästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *