Kopioi tiedostot järkevästi

Jokainen varmasti osaa kopioida tiedostoja käyttäen Windowsin tiedostojen hallintasovellusta, joko raahaamalla tiedostot hiirellä uuteen paikkaan tai copy-paste toiminnolla.

Suurien tietomäärien kopioinnissa graafinen työkalu ei ole paras valinta.
Suositeltavaa on käyttää tälloin komentorivipohjaista robocopy-ohjelmaa, joka on valmiina käytettäväksi uudemmissa Windows-käyttöjärjestelmissä Vistasta alkaen.

Ennenkuin edetään varoitettakoon että komentorivipohjaiset työkalut aloittelijan kädessä voivat aiheuttaa suuren vahingon. Jos epäilyttää niin kannattaa pysyä käyttöjärjestelmän omissa graafisissa työkaluissa.

Vanhaan Windows XP:hen robocopy:n saa kun asentaa Windows Server 2003 Resource Kit Tools paketin. Uudistusten yhteydessä Microsoft on hävittänyt vanhat latauslinkit, mutta sopivalla nettihaulla paketti löytyy muualtakin ladattavaksi.

Microsoftin palvelimelta löytyy täydellinen robocopy:n dokumentaatio.

Tyypillisin toiminto robocopy:llä on kopioida tiedostot alihakemistoineen esimerkin tapaan, eli kopioidaan C-asemalta LähdeKansion sisältö alihakemistoineen D-aseman KohdeKansioon.

robocopy C:\LähdeKansio D:\KohdeKansio /s

Käytetty optio /s ei kopioi tyhjiä alihakemistoja. Mikäli tälle on tarvetta, oikea komento olisi

robocopy C:\LähdeKansio D:\KohdeKansio /e

Mikäli kopioidaan epävarmemmalle medialle, kuten muistitikulle, voidaan antaa uudelleen kopioinnin yrityskertojen lukumäärä optiolla /r:<n>, jossa <n> on yrityskertojen lukumäärä. Oletuksena <n> on yksi miljoona. Itse yleensä laitan että ei mitään uudelleenyrityksiä (tai korkeintaan yksi), ts.

robocopy C:\LähdeKansio D:\KohdeKansio /s /r:0

Mikäli epäilyttää että joku tiedosto ei kopioitunut, niin komennon voi antaa uusiksi. Jos robocopy havaitsee tarpeen uudelleen kopioida, näin tapahtuu.

Robocopylle on paljon hyviä opassivuja netissä.

Mikäli robocopy ei tarpeisiin riitä, samankaltainen ohjelma on XXCOPY. Se on jonkin verran monipuolisempikin ohjelma, sisältäen mm. verify-option.

Eritoten varmuuskopioinnissa voi hyödyntää pakkausohjelmia kuten 7-Zip. Paljon järkevämpää ja nopeampaa on kopioida yksi iso tiedosto monen pikkutiedoston sijaan. Pakatun tiedoston koko ja sisällytettävien tiedostojen lukumäärä kannattaa pitää kohtuullisena, jotta ohjelmallinen käsittely ei kärsi. Teknisistä syistä järkevä maksimikoko on 4 gigatavua, mutta käytännössä esimerkiksi noin 500 megatavua on suositeltavampi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *