Kuvat kuntoon helposti

Oletko ihaillut tv:n säätiedotusten yhteydessä esitettäviä dramaattisia auringonlaskukuvia? Olen sen verran itsekin ottanut auringonlaskukuvia, että tiedän, etteivät ne ole totta. Kamera yleensä dramatisoi niitä kuvia lisäten kontrastia ja tummentaen auringon kehän värejä. Silmä ei näe auringonlaskukuvia niin dramaattisina.

Olen äskettäin oppinut kätevän kikan, jolla tälläiset dramaattiset kuvat saa käsiteltyä lähes sellaiseksi kuin silmä ne näkee. Tällä samalla kuvan säädöllä lähes kaikki vähänkin pimeäksi jääneet kuvat on helppo säätää kuntoon. Useimmissa tapauksissa muuta säätöä ei tarvitse edes osata. Haittapuolena tässä säädössä on tietenkin se, että säädetty kuva ei enää taida ylittää sääkuvan julkaisukynnystä 😉.

Käytän säätöön avoimen lähdekoodin ilmaista GIMP-kuvankäsittelyohjelmaa. GIMP on monipuolinen kuvankäsittelyohjelma mutta tämä yksi säätö hoitaa lähes kaikki kuvat kuntoon.

Säädön tekeminen

  • Avaa kuva GIMPiin
  • Valitse valikosta Värit -> Säätöarvot
  • Avautuvassa ikkunasta säädä Ottoarvot osiosta keskimmäistä kolmiota (vasemmalle siirto vaalentaa) tai muuta keskimmäisen kolmion alla olevasta valitsimesta numeroarvoa (arvon suurentaminen vaalentaa). Itse käytän arvoja 1.20:stä ylöspäin. Pienemmillä arvoilla kuin 1.20 kuvan muutos on sen verran pieni, että säätäminen on tuskin vaivan väärti.
  • Tallenna muutos valikosta Tiedosto -> Vie nimellä. Minulla on tapana nimetä säädetty kuva uudelleen lisäämällä tiedoston nimeen säädön määrä.

Esimerkki kuvakarusellissa

Peitteisessä metsässä otettu sienikuva on kameran tuottamana jäänyt tummemmaksi kuin silmän kokemana. Muokattu kuva on säädetty arvoon 1.70.

hurjas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.