Vetoomus: älä hanki koiraa heppoisin perustein

Nyt korona-aikana on koiranpentujen kysyntä ollut aivan ennenkuulumattoman vilkasta. Moni kasvattaja myy eioota.

Samantyyppisiä tilanteita on ollut ennenkin, mm. lama-aikana.

Monen kasvattajan näkökulmasta katsottuna suuntaus myös huolestuttaa. Koira otetaan liian heppoisin perustein. Tunnutaan unohtavan, että pitäisi sitoutua vähintään 10 vuodeksi. 

Kasvattaja on vastuussa monesta asiasta senkin jälkeen, kun pentu on kasvattajan luota lähtenyt. Kasvattaja ja rotu helposti mustamaalataan, vaikka kyseessä olisi aivan rodunomainen koira, mutta rodun käyttötarkoitukseen ja alkuperään ollaan unohdettu perehtyä. Helposti saadaan pitovaikeuskoira, joka lähtee kiertoon ja etsii uutta kotia.

Kun lähtee miettimään koiran hankintaa ajatuksella, että koira syö silmälasit, puhelimet, isoäidin perintöpyyhkeet, sohvan, auton sisustan, kengät – kaiken mahdollisen, koiran hankinnalle on jo hyvä pohja. Siihen kun lisää vielä sen, että herää vähintään kerran yössä viemään koiran ulos ja useampi sataeuronen kuluu kuukaudessa. Pitää miettiä mihin koiran laittaa esim. lomamatkojen ajaksi.

Asiat kuulostaa itsestään selvyyksille, siltikin liian moni näyttää unohtaneen harkita riittävän perinpohjaisesti.

Vaikka kasvattajalla olisi kuinka hyvää psykologista silmää, on parin tapaamisen perusteella lähes mahdotonta sanoa ostajaehdokkaasta, miten valmis hän on sitoutumaan koiraan.

Koirasta saa valtavasti sisältöä elämään, saa todellakin sen parhaan ystävän – mutta se myös vaatii paljon, monen vuoden ajan.

-Nokkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.