Ahtialanjärvi Virta-tornista kuvattuna

Järviä bongaan!

Luin kaksi vuotta sitten emeritus-kulttuuritoimittajan Matti Kuuselan Aamulehteen kirjoittaman jutun. Jutun aihetta en enää muista, mutta siinä hän mainitsi sivulauseessa, että hän aikoo käydä kaikilla Nokian järvillä. Sain siitä idean, että jospa minäkin bongaisin Lempäälän järvet. Sen verran harrastan ulkoilua, että jo ihan luonnostaan olen jo aika monella järvellä käynyt. Siitä olisi hyvä jatkaa.

Lempäälän järvet

Tämän jälkeen pohdin paljonko järviä Lempäälässä on? Lempäälä on pinta-alaltaan aika pieni verrattuna moneen muuhun kuntaan. Täten voisi kuvitella, ettei Lempäälän järviä ihan mahdottomasti ole. Wikipediassa on artikkeli Lempäälän järvistä. Siinä on listattu 51 järveä + Pyhäjärven vesistö.

Wikipedian artikkeli ei kata kaikkia järviä esim. tunnettu Sääksjärven retkeilyjärvi Ammejärvi puuttuu siitä. Siksi en tyytynyt Wikipedian listaukseen. Tein itselleni oman määritelmän, joka on helppo mitata nettikartasta. Päätin mielessäni, että järveksi lasken vesistön, jonka pisimmän läpimitan suuruus  kartalla on vähintään 100m.

Oman listaukseni pohjaksi otin wikipedian listauksen ja siihen lisäsin nettikartoista löytämiäni ehdon täyttämiä järviä. Loppujen lopuksi oma listaukseni sisältää 69 järveä. Luvussa ovat mukana järvet, joista ainakin osa on Lempäälän alueella.

Suomen järvien lukumäärä

Paljonko Suomessa on järviä? Mediassa on näkynyt kahtakin noin-lukua: 57000 ja 168000. Oikea vastaus on määrittelykysymys.

57000 järveä saadaan, kun järven kooksi määritellään vähintään hehtaari.

Lukuun 168000 päädytään, jos järven minimipinta-alaksi määritellään 500m2 eli 0,05 hehtaaria. Kirjoittajasta tämä tuntuu jo aika pieneltä. Esim. 20mx25m kokoinen nelikulmio on 500m2.

Oma bongaustaipaleeni

Järvibongausprojektini on ollut aika passiivista viime syksyyn saakka. Syksyllä bongasin järjestelmällisesti joitakin järviä. Tänä vuonna ensimmäisen kerran bongailin järviä keväällä. Se ja alkukesä onkin ehkä paras aika järvibongaukseen. Linnut laulavat metsissä. Pikkujärvilläkin voi olla vesilintuja. Viime vuoden myöhäissyksyllä en nähnyt niitä yhtään. Tällä hetkellä ’pinnalistani’ käsittää 59 bongattua järveä.

Kenelle järvibongaus?

Voisin suositella järvibongausta lisämausteena kenelle tahansa liikkujalle. Luontokokemukselta ei voi välttyä. Vaikka metsäautoteitä risteilee Lempäälässäkin, vain harvan järven voi nähdä autosta. Väistämättä joutuu tekemään jonkin verran jalkatyötä. Toisaalta ei Lempäälä ole mikään Lappi: järvien takia ei tarvitse patikoida kilometritolkulla poluttomalla taipaleella.  Kuka bongaa ensimmäisenä Lempäälän järvet ’ekosti’ (ilman sähkö- taí polttomoottoria)?

Wikipedian järvilistaus ja paperinen Birgitan polku-karttaesite (löytyy esim. kirjastosta) on hyvä alku järvibongaushaasten varusteiksi. Kansalaisen karttapaikka ja muut vastaavat kartta-appit ovat myös tärkeitä älypuhelimen kera metsässä samoojalle. Trailmap on lähes pakollinen lisä, jos aikoo poistua vakiintuneilta poluilta esim. Birgitan polulta. Se paljastaa, että polkuja risteilee maastossa paljon enemmän kuin peruskarttoja (esim. Kansalaisen karttapaikka) katsomalla luulisi.

Lopuksi kuvia Lempäälän järvistä (kuva vaihtuu automaattisesti).

Punkit

Ainakin osalla järvien maastoista punkkien eli puutiaisten uhka on todellinen. En tunne junaradan länsipuolen tilannetta. Sen tiedän, että Savontien (Ideapark-Kangasala) läheisillä järvillä ja Helsingintien (Ideapark-Valkeakoski) itäpuolella punkkeja on. Punkit pitävät kosteasta. En suosittele pitämään taukoja varjoisilla järvien etelärannoilla. Älä myöskään levittele vaatteitasi maastoon. Laituri tai paahteinen pohjoisranta on turvallisempi.

Punkkilive.fi kertoo ajankohtaisesta punkkitilanteesta.

hurjas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *