Tapio Kettusen patsas Läpi! taustanaan Lempäälän siluettia Tapio Kettusen patsas Läpi! taustanaan Lempäälän siluettia

Tapio Kettusen Läpi!

Päätoimittaja lähetti minut tekemään juttua Tapio Kettusen Lempäälän kirjaston tiloissa olevasta taidenäyttelystä tietäen hyvin, että olen tollo taiteen suhteen. Olisi kiva ymmärtää taiteen päälle, mutta ei se vain tahdo onnistua. Sain valita yhden teoksen ’reportaasin’ kohteeksi. Minkä teoksen? Haastetta lisätäkseni valitsin teoksen jo etukäteen kuitenkaan näkemättä sitä 🙈.  Kohteeksi valikoitui Läpi!

Tapio Kettusen patsas Läpi!
Tapio Kettusen patsas Läpi!

Mikä se on?

Kas, Sputnik tulee ensiksi mieleen Tapio Kettusen pronssiteoksesta Läpi!, mutta miten se on joutunut tuohon pinteeseen? Tarkemmin ajatellen tuossa on älyllinen pähkinä, että miten ihmeessä Sputnik on päässyt tuohon tilaan? Satelliitin pääosa on jotenkin mahtunut tuon seinämän läpi, vaikkei siinä ole reikiä lainkaan. Vain antennit sojottavat seinän läpi. Onko kyse suhteellisuusteorian madonreiästä 😜?

Sputnik on reikien puhkoma. Näyttelyssä on noin kaksikymmentä patsasta, joissa monissa on pieniä palloja ja kuutioita. Lähes kaikki nämä ovat reikien puhkomia. Tulee mieleeni ’puhkiammuttu’ Talvisodan muistomerkki . Mitä reiät tarkoittavat Läpi! – teoksessa? Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen jäljiltä olemme nähneet paljon pommituksen aiheuttamaa tuhoa. Toinen teoksesta mieleeni tullut mielleyhtymä on, että pommi on tunkeutunut huoneeseen ja puhkonut katon. Sirpalevaikutus ulottuu seinän läpi. Teos voisi olla kuvaus sodan tuhoista ellei tämä teos olisi valmistunut jo vuonna 2019.

Teos saattaa olla nimensä mukaisesti vain leikittelyä valolla, joka teoksen läpi pääsee tunkeutumaan. Sama koskenee muitakin reikäisiä teoksia. Näyttelyssä oli jopa valoon viittavilla nimillä nimettyjä teoksia. 

Mitä on taide?

Mikä on taiteen tarkoitus? Tein Googleen haun. En löytänyt mitään yksiselitteistä määritelmää. Asia ei ole siten ihan yksiselitteinen (yksi näkemäni määritelmä oli, että taiteen pitäisi tuoda leipää taiteilijan ruokapöytään!). Taide usein tuottaa katsojassa/kokijassa tunteita ja ajattelua. Tämäkin teos sai lähes aivoni ylikuumentumaan yliyrittämällä ymmärtää teoksesta jotakin. Taide usein tuntuu myös provosoivan. Onko jälkimmäinen tarkoituksellista vai johtuuko se vain taiteilijoiden erilaisesta mielentilasta useimpiin tavalliseen tallaajiin verrattuna. Ehkä he siksi ovatkin taiteilijoita.

Läpi! ei minussa herättänyt erityisiä tunteita. Lähinnä neutraaleja (, jos sotaulottuvuus unohdetaan hetkeksi). Pikku nätti asetelma siinä – ihan siisti kuitenkin.

Tapio Kettusen näyttely

Vesilahtelaisen taiteilijan Tapio Kettusen taidenäyttely (päiväys 3.8.2022) Lempäälän pääkirjastossa 29.8.2022 saakka. Näyttelyssä on patsaiden lisäksi varjolla leikitteleviä kipsivaloksia sekä muutamia maalauksia.

Klikkaamalla kuvaa avautuu panoraama Tapio Kettusen taidenäyttelystä Lempäälän kirjastossa
Klikkaamalla kuvaa avautuu yleiskuva Tapio Kettusen taidenäyttelystä Lempäälän kirjastossa (ohje avatun kuvan käsittelemiseksi).

hurjas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *