Harrastukseni: Aku Ankan taskukirjat

Taustaa harrastukseeni:

Koulussa opettaja antoi kirjalukulistan, josta lukuvuoden aikana täytyi lukea tietty määrä kirjoja. Ei jokaista kirjaa, mutta usea listan kirjoista. Nopeasti kävi selväksi, että minulla on haasteita lukemisen kanssa. Ei isoja ongelmia, mutta ominaisuuteni lukijana oli selvä. Olin erittäin hidas lukija. Opettajani sai silloin idean joka oli minulle hyödyksi vuosikymmeniksi eteenpäin. Opettajan idea oli, että sain osan kirjoista korvata sarjakuvakirjoilla.

Alkuajat:

Luin kaikenlaista sarjakuvaa, Aku Ankkoja, Mustanaamiota, Tarzania, Nalle Puhia, Muumeja, Pekka Puupäätä, Karvista, Luke Lukea. Kirjasto oli aarreaitta nuorelle pojalle, paikallisen kirjaston ”tädit” oppivat nopeasti mitä minä haluan lainata, joten he suosittelivat minulle uusia sarjakuvia. Samaan aikaan löysin Tampereella sijaitsevat divarit, josta ostin käytettyjä sarjakuvia. Myöhemmin vaihdoin sarjakuvia ystävien kanssa, rahaa näissä ”vaihtokaupoissa” ei liikkunut. Ujona lapsena, lumouduin sarjakuvien seikkailusta. Ne seikkailut tuli lehtien sivuilta ulkoleikkeihin. Ulkona lähiluonnossa sain olla Tarzan, Batman tai Hannu Hanhi. Aikuisuuden kynnyksellä huomasin että minulle oli kertynyt laaja sarjakuva-kokoelma. Sillä kokoelmalla ei ollut juurikaan rahallista arvoa, mutta tunnearvo oli suuri. 90-luvun alussa myin ison osan sarjakuvistani, osan kirjoista pakkasin banaanilaatikoihin ja kannoin vinttikomeroon.

Kuva, Aku Ankan taskukirjoista on myös erikoisnumeroita, esim. tämä ”Joulu on taas”

Nykyisyys:

2000-luvun alussa huomasin että minulla oli paljon tallella Aku Ankan taskukirjoja. Ne kirjat on numeroitu, marraskuussa 2022 on ilmestynyt taskukirja numero 518. Ihka ensimmäinen ”taskari” on ilmestynyt 1970. Vuonna 2001 päätin aloittaa kartoittaa mitä taskukirjoja minulla oli. Kun kannoin taskukirjat banaanilaatikoissa vinttikomerosta keskelle olohuoneen lattiaa, silloinen kumppani katsoi aika pahalla silmällä aikuista miestä, joka istuu olohuoneessa sarjakuvien keskellä. Siitä hetkestä alkoi vakavamielinen taskukirjojen keräily. Reilun kahdenkymmenvuoden aikana olen saanut sarjan täyteen. En ole tavoitellut täydellisyyttä, parista kirjasta puuttuu kansi tai etusivu. Joissakin ”taskareissa” edellinen omistaja on piirtänyt jotakin. Mutta tämä harrastukseni on antanut minulle elämäniloa ja sisältöä.

Kansikuva Aku Ankan taskukirjasta 518 ”Pikkupojat”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *