Aamupäivä museossa, 2 aivan erilaista näyttelyä

Kävin lauantaina 25.02.2023 Tampereen taidemuseossa. Siellä oli kaksi näyttelyä Del LaGrace Volcano- Bodies of resistance ja Wäinö Aaltonen- Luomisen riemu.

Bodies of resistance -näyttelyn logo

Ensimmäinen näyttely koostuu taitelija Del LaGrace Volcanon ottamista valokuvista. Hän on kansainvälisesti tunnettu queer-taiteen pioneeri. Näyttely ’Bodies of Resistance’ käsittää moninaisen kuvaston valokuvia henkilöistä, kehoista, sukupuolista ja seksuaalisuuksista, jotka vastustavat yhteiskunnan heteronormatiivisia luokitteluja. Näyttely koostuu Volcanon valokuvista hänen uransa eri vuosikymmeniltä. Se esittelee monipuolisesti hänen muotokuviaan, omakuviaan, dokumentaarista valokuvastausta sekä erilaisia projekteja 20-luvulta 70-luvun loppuun asti. Kuvat olivat aika rajuja, mutta toisaalta ihan arkisia. Pidin monesta kuvasta.

Toinen näyttely, Wäinö Aaltosen taidetta 1910-luvulta 1960-luvulle esittelevän laajan retrospektiivisen näyttelyn lähtökohtana ovat hänen Tampereelle ja Turkuun toteuttamansa monumentaalityöt. Hämeensillan Pirkkalaisveistokset, Aleksis Kiven muistomerkki Runoilija ja Muusa, Paavo Nurmen juoksijapatsas sekä Turun Lilja kuuluvat Wäinö Aaltosen merkittävimpien julkisten teosten joukkoon. Aikojen saatossa niistä on tullut tamperelaisuuden, turkulaisuuden ja yleisemmin suomalaisuuden symboleita ja tunnuskuvia. Pidin tosi paljon myös tästä näyttelystä. Vahva suositus molempiin näyttelyihin.

Pienoismalleja Paavo Nurmen patsaista
Wäinö Aaltonen – Luomisen Riemu ja Del Lagrace Volcano- Bodies of resistance

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *