Suomen järvet eivät koolla ja kunnolla juhli

Suomi on 168000 järven maa. Nuo tuhannet järvet ovat kuitenkin niin matalia ja vähävetisiä, että niiden yhteenlaskettu vesimäärä mahtuisi Vätterniin (Ruotsin toiseksi suurin järvi). Yli puolet maailman järvistä löytyy Kanadasta. Suomen suurin järvi Saimaa on vasta sijalla 35 maailman suurimpien järvien listassa.

Olemme kuitenkin ylpeitä vesistöstämme. Kuinka mukavaa onkaan kuumana kesäpäivänä kahlata rantavedessä katsellen pienten kalaparvien pyrähtelyä jalkojemme vierestä kauniin sinisten neidonkorentojen tanssahdellessa ympärillämme. Usein vastassamme on kuitenkin toinen todellisuus. Rannalla eivät kuki rentukka tai ulpukka vaan Syanobakteeri eli sinilevä.

Onneksi Suomessa on neljä vuodenaikaa. Syksyllä vedet viilenevät ja talvi tuo tullessaan järveen jääpeitteen. Pakkaspäivänä kevätauringon lämmittäessä poskiasi, päätät lähteä jäälle hiihtämään. Keli on mitä mainioin ja edellisenä yönä maan on peittänyt kevyt puuterilumi. Reipas hiihtolenkki ja kuppi kuumaa kaakaota odottaa. Aahh.

Innoissasi tallustat järven rantaan aloittaaksesi hiihtoretken. Vastassasi ei ole kuitenkaan puhtaan valkeaan lumihuntuun peittynyt jääpeite vaan harmaan hyhmäinen sohjolautta. Siinä taas kerran seisot monot vinossa ja naama rutussa ja mietit, että tälle ilmaston lämpenemiselle varmaan tarttis tehrä jotain. Niin sinun kuin minunkin…

Näitä mietti Hilma Sofia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *