Kuvituskuva. Kuva Heamna Manzur Pixabaystä

Roskapussi-Cha Cha Chaūüé∂

Monesti olen lenkeilläni havainnut roskaisuuden reiteilläni. Nämä roskat olisin toki voinut ihan omaehtoisestikin pois sieltä poimia, mutta enpä ole saanut aikaiseksi.

Siksi kuin tilauksesta keväällä julkistettiin Miljoona roskapussia-hanke. Myös Lempäälän kunta osallistuu kampanjaan. Hanke on suunnattu kaikelle kansalle. Päätin tarttua tilaisuuteen ja osallistua kampanjaan.

’Salainen’ aseeni

Vuosia sitten valmistin roskien keräimen lapseni koulun roskien keruukampanjaa varten. Keräin on tehty harjan varresta ja sen päähän kiinnitetystä ruuvista. Keräimen idea on, ettei tarvitse kumarrella sekä ruuvien kierteiden ansiosta se, että roska pysyy ruuvien kierteissä eikä siksi jokaista roskaa tarvitse erikseen tyhjentää roskapussiin.

Roskien keräin

Keräyspäivä

Kohteeni oli usein käyttämäni Vesilahdentien osuus Viialantien risteyksestä Näppilänsalmelle.

Ensimmäinen osuus, jossa kevyen liikenteen väylä kulkee autotien rinnalla oli vain kohtuullisesti roskainen.

Tauon jälkeen jatkoin autotien pientareen siivoamisella Näppilänsalmelle saakka. Tämä osuus oli huomattavan paljon roskaisempi kuin ensimmäinen. Kun viimeinenkin roskapussi oli käytössä, alkoi väsymys iskeä ja tuntui, etteivät roskat lopu lainkaan, vaikka urakan maali oli kovin lähellä.

Oli rasittava reissu. Toisin sanoen kyseessä oli tehokas kuntoilu. Toisaalta selvää oli, että pelkästään jalkojen päällä oleminen ja liikkuminen edestakaisin rinnettä (vaikkakin loivaa) ja kumartelu lähes kolme tuntia ei ihan kevyttä ole.

Kannustaja

Keräys numeroina

  • kuusi roskapussillista
  • alla olevan kuvan pussit painoivat 16 kg. Niiden lis√§ksi ker√§sin muutaman kilon painaneet kuorma-auton roiskel√§p√§n ja renkaan palasen.
  • ker√§ysalue oli noin 3000m pitk√§. Ker√§sin toisen puolen pientareesta yhteen suuntaan ja toisen puolen paluusuuntaan. Meno ja paluu yhteenlaskettuna saadaan edell√§ oleva luku.
  • aktiivisena ker√§ysaikana 10200 askelta  (mukana ei siirtymi√§ ker√§yspaikalle tai erilliselle taukopaikalle). Jos olisin k√§vellyt kyseisen 3000m lenkkin√§, askelia olisi tullut noin 3500. N√§in ollen ker√§yksen takia tehdyt poikkeamat tekiv√§t vajaa 7000 askelta.
Saalis. Keräämäni roskat lukuunottamatta paria kuorma-auton osan riekaletta. Mietin etukäteen, että kumpi on järkevämpi roskapussin koko: pieni, kotitalouksissa käytettävä roskapussi vai iso säkki. Kokeilin molempia. Pieni osoittautui käyttäjäystävällisemmäksi. Oikealla pilkottaa melko täysi iso säkki, jonka sisällön laskin kahdeksi roskapussiksi. Kuvan kylpyamme ei ollut osa saalista.

Yllättävimmät löydökset

Yllättävimmän löydöksen kilpailun finaaliin pääsivät

  • Sildenafil. ’Uroiden’ k√§ytt√∂√∂n tarkoitettu l√§√§ke. Koska l√§√§ke on K-18, l√§√§kkeen tarkoitusper√§n selvitt√§misen j√§t√§n lukijoiden aktiivisuuden varaan.
  • py√∂r√§n aukinainen, numerotoiminen ketjulukko. Ketju oli ehj√§. Liek√∂ pudonnut py√∂r√§n kyydist√§ joskus?
  • kaksi avaamatonta pussia keittojuureksia
Sildenafil

Summa summarum

Kokeile sin√§kin! Ty√∂ns√§ j√§ljen todellakin n√§kee, ja siit√§ voi olla ylpe√§: ‚ÄĚmin√§ siivosin tuon!‚ÄĚ Ei varmaan pahaa tee osallistua yhteisen ymp√§rist√∂n puhtaanapitoon edes kerran odottamatta, ett√§ joku muu tekisi sen puolestasi.

Jos valitsee sopivan roskaisen alueen ja jaksaa pari-kolme tuntia kerätä, tulee päivän kuntoilut hoidettua siinä samalla. Roskaisimpia alueita näyttävät olevan pääteiden varret. Kunnan puistoalueet tarjonnevat kevyempää jumppaa (siellä minne autoilevien heittokäsi ei yllä). Yksi vaihtoehto olisi poimia pieni määrä roskia jokaisella lenkkikerralla.

Tätä tekstiä viimeistellessäni, roskien keruusta on jo useampi päivä. Roskia on pikku hiljaa kertynyt siivoamalleni väylän varrelle sinne tänne. Kesäaikaan, kun liikun tuolla tieosuudella paljon pyörällä, ei tuota ihan mahdotonta vaivaa pysähtyä kerran tai pari lenkillä poimimaan joitakin yksittäisiä roskia. Näin tehden pystyn pienellä vaivalla venyttämään pientareen siistinä pysymistä. Siistinä siivotut tien varret eivät tosiaankaan itsestään kauan pysy!

Roskien keruukampanja päättyy 14.6.2023. Kerätyn roskapussien lukumäärän voi tallettaa kampanjan laskuri-sivulle. Roskapussien määrän tallettaminen vaatii YLE-tunnuksen. Kuntakohtaisia keräysmääriä voi tarkastella ilman tunnusta.

hurjas

One thought on “Roskapussi-Cha Cha Chaūüé∂

  1. Kokeilin! Kiitos innostavasta artikkelista. Eilen n√§in N√§sinpuistossa kun lokkiemo ruokki poikastaan punaisella muovinpalalla, syd√§nt√§s√§rkev√§√§ ūüôĀ Pieni roska ihmiselle, linnun masulle iso vahinko. Huolehtimalla omat roskansa roskiin voi pienell√§ ”vaivalla” s√§√§st√§√§ monen el√§imen suurelta harmilta. Roskienkeruuta tuli kokeiltua muutaman pussillissen verran. Huomasin, ett√§ nopeesti silm√§ harjaantuu n√§kem√§√§n roskia! T√§t√§ kampanjaa voisi yll√§pit√§√§ useammankin kerran vuodessa, seuraavaksi vaikka syksyll√§ ennen lumen saapumista, saisi luontoa talvehtia puhtaampana ūüôā Kyll√§ pist√§√§ miettim√§√§n, hyv√§ aihe!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *