Harrastuksena Kävely [2]

Pilkkikausi päättyi jäiden sulamiseen joten oli keksittävä jotain muuta tilalle. Jotta vieroitusoireet pilkinnästä olisivat mahdollisimman pienet, päätin ottaa kokeiluun pilkintäänkin osin liittyvän kävelyn, eihän sitä samalla pilkkireiällä viitsinyt onkia kun ei syöntiä kohtuullisessa ajassa ilmaantunut. Kävelystä valitsin ehkä katukävelyä jonkin verran vaativamman muodon ”metsäkävelyn”.

Pelkkä ”tollona” käveleminen ei ole koskaan ollut itselleni mielekästä, joten jokin tavoite kävelylle oli löydettävä. Sellaisen keksin selaamalla Museoviraston kyppi-palvelua Lempäälän alueelta. Lehtivuoren juurella sijaitsee muinainen kiviröykkiö, itseasiassa neljäkin röykkiötä, ja asia täytyi käydä omin silmin toteamassa. Reitti tuonne Höytämönjärven Helininlahden perälle oli selkeä, mutta melko vaativa kuraisten osuuksien, lukuisten puunjuurien ja polulle kaatuneiden puiden vuoksi. Osan puista oli joku metsuri käynyt pätkimässä, mutta ne joita ei ollut pätkitty joutui joko kiertämään tai sitten ylittämään varovaisesti.

Kävelylle otin mukaan muovipussin, jossa hanskat, vesipullo (Hartwall Vichy), kamera sekä vara-akku. Kevyehkön takkini taskussa oli myös kännykkä, varmuuden varalta ja toimien tarvittaessa ylimääräisenä kamerana. Takkini alla oli ohut villapaita, joka menomatkan puolivälissä joutui odotetusti muovipussiin hikoilusta johtuen. Jalkinevalintani oli paksupohjaiset kumisaappaat, sillä metsäpolun kuraisten lammikoiden ja puunjuurien sekaan ei keveämmillä jalkineilla kannata lähteä. Metsäpolulla riittää kiviä ja puunjuuria, joten tärkeää jalkineissa on riittävän paksu pohja. Kesäisemmissä olosuhteissa sopivilla lenkkareillakin jo pärjää, itseasiassa ovat tyypillisiä ohutpohjaisia kumisaappaita parempi valinta.

Kävely oli ihan kivaa vaihtelua sisällä oleskeluun, kun sääkin vielä oli sopivan keväinen eikä liian kuuma. Jaloissa tuntui etenkin paluumatkalla sopivasti väsymystä, eli kävelyretkestä oli hyötyä myös kunnon kohentumisena. Tietysti saatiin myös valokuvia Lehtivuoren kiviröykkiöistä ja kävelymatkan varrelta. Eipä siitä enempää, antaa allaolevien kuvien ja kuvatekstien puhua puolestaan.

Apajalahdelta (Höytämönjärvi) jäät lähdössä.
Puut tukkii polun, pitää kiertää.
Pääsee kaatuneen puun yli, ei tarvitse kiertää.
Ei tarvitse mennä edes yli, kiitokset metsurille!
Missähän ne röykkiöt sitten on tässä rinteessä ?
Näkyy näitä kiviä riittävän, ota nyt tästä selvä.
Vähän isompaakin murikkaa löytyy.
Kukahan nämäkin murikat tänne on viskonut ?
Puolustusvoimien aidattu alue.
Näkymä Höytämönjärvelle Helininlahden perältä.
Jotain (selvästi) muinaista sentään löytyy.
Tuolla se Helininlahti perällä on.

Brando

One thought on “Harrastuksena Kävely [2]

  1. Muistui mieleeni, että samalta kirjoittajalta löytyy ansiokas artikkeli kuuluisasta Hirvi-Simunan luolasta (http://sinisentalonsanomat.fi/?p=2663), joka on tuolla alueella. Joku jutussa mainituista kiviröykkiöstä on varmaan muodostanut sen Hirvi-Simunan luola.
    Jostakin syystä kirjoittaja välttää mainitsemasta nimeltä tätä kohdetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *