Katariina Rannaste innostuu innostumisesta

Kymmenen vuotta paikallislehden toimittajana. Katariina Rannasteen uran aikana työvälineet ovat muuttuneet paljon, mutta työ pysynyt paljolti samana.

Pieni mutta elinvoimainen

Lempäälän-Vesilahden Sanomat syntyy päätoimittajan, kahden vakinaisen toimittajan ja muutaman avustajan kirjoittamana. Lehden sisältöön ja ulkoasuun vaikuttavat myös ilmoitusmyyjä sekä mainokset valmistava graafikko. Paperille painettuja Sanomia luetaan noin 5000 taloudessa.

– Vaikka painetun lehden trendi on pitkään ollut laskeva, on sillä yhä vankka lukijakuntansa, Rannaste sanoo.

LVS on pieni lehti, mutta elinvoimainen omalla ilmestymisalueellaan. Printtilehti ilmestyy nykyään kerran viikossa. Digilehteä päivitetään jatkuvasti. Somessa LVS näkyy Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa.

Ideasta jutuksi

Juttuaiheita paikalliseen lehteen löytyy muun muassa kunnan päätöksenteosta, yhdistysten ja yritysten ilmoituksista, somesta sekä lukijoiden juttuvinkeistä, joita toimitus mielellään ottaakin vastaan.

– Pienessä toimituksessa kaikki kirjoittavat kaikesta, vaikkakin lapseperheisiin liittyvät jutut ja koronasta tiedottaminen ovat tällä hetkellä vahvasti minun alueitani, kertoo Rannaste.

Rannaste kirjoittaa haastatteluissa ja keikoilla muistiinpanot käsin paperille. Taustatiedot hän vahvistaa asiantuntijoiden ja netin avulla. Yhden jutun kirjoittamiseen käytetty aika vaihtelee suuresti. Vaikeampiin aiheisiin saattaa yhteydenottoineen ja tarkistuksineen kulua tunteja, kevyempi juttu syntyy tunnissa parissa.

– Itse innostun erityisesti asiantuntijahaastatteluista. Ja asiantuntijalla tarkoitan tässä henkilöä, joka on innostunut aiheestaan!

Toimittajan työstä

Tärkeinä toimittajan ominaisuuksina Rannaste pitää uteliaisuutta ja asioista monipuolisesti kiinnostuneisuutta. Haastateltavia kohdatessa avaramielisyys ja avarakatseisuus ovat hyviä ominaisuuksia.

– Juttuja kirjoittaessa kannattaa käyttää kaikkia aisteja, sillä näin tekstiin saa elävyyttä. Voi kuvata sitä, miltä jokin tuoksuu, näyttää tai kuulostaa, Rannaste neuvoo.

Itse toimittajan työ ei Rannasteen mukaan ole suuresti muuttunut hänen työuransa aikana. Välineet sen sijaan ovat.

– Aiemmin artikkelit kirjoitettiin Wordillä ja taitettiin InDesignilla, nykyään kirjoitetaan suoraan WordPressiin. Kuvaamisen avuksi ovat tulleet 360-kamerat ja dronet, Rannaste kertoo.

Digilehti mahdollistaa laajempien versioiden julkaisun, jatkuvan päivittämisen sekä linkitykset muihin juttuihin.

– Työvälineet ovat tuoneet paljon uusia mahdollisuuksia. Silti työmme on yhä paljolti kyselyä ja asioiden selvittämistä. Kirjoitamme, haastattelemme, kuvaamme ja noudatamme journalistin ohjeita, sanoo Rannaste.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *