Planeettoja bongaan

Tähtitiedehavaintoja kaukoputkella

Oon syksyn saapuessa ja iltojen pimetessä suunnannut Newton-mallisen peilikaukoputkeni mm. kohti aurinkokuntamme sisimpiä jättiläisplaneettoja. Kuvaaminen onnistuu (tai sitten ei) vanhalla älypuhelimellani käsivaralta, mutta on oikeasti haastavaa saada ensinnäkin planeetta kaukoputkeni näkökenttään käsivaraisella säädöillä, (joissa on onneksi säätövaraa) ja sitten saada kännykkäkameran polttopiste kohtaamaan kaukoputkeni okulaarin polttopisteen kanssa. Yksi mahdollisuus olisi muuttaa peilikaukoputkeni oikeasti valokuvauskaukoputkeksi, mutta sen jälkeen sitä ei varmaankaan enää voisi kunnolla käyttää pelkkiin paljaalla silmällä havainnointiin. Toisaalta ajattelen, että kuvat ovat tallenteita siitä, mitä oon nähnyt ja ne ovat olemassa myös toisia varten, koska pelkästään se, mitä on itse nähnyt ei ainakaan suoraan siirry toisten ihmisten katseltavaksi. Tosin kyllähän sanallisestikin selittämällä voisi kuvata sen, mitä on nähnyt.

Tässä peilikaukoputkeni lävitse ottamassani kuvassa näkyy ylivalottunut Jupiter ja kolme Galilein kuuta.
Tässä kuvassa puolestaan on näkyvissä todellinen aurinkokunnan kaunotar – rengasplaneetta Saturnus.

TES

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *