Boom Boom Dollar

Boom Boom Dollar on tunnettu eurobeat hittibiisi, jossa parodioidaan dollaria. Biisi sinällään ei ole kovin erikoinen, mutta tuo hokema ajoittain jää päähän soimaan joksikin aikaa.

Joskus omistin tämän vinyylin jonka kannessa kuva dollareista, joista yhdessä George Washingtonin tilalle on vaihdettu apinan naama. Lisäksi siinä on pommin kuva ja teksti ’boom boom’, banaani tottakai myös.

Dollari on maailmantalouden johtava valuutta ja oikeastaan pommin kuva onkin aika osuva vihjaus. Tavallinen kuluttaja huomaa dollarin vaikutuksen esimerkiksi autoaan tankatessaan. Sijoittajat huomaavat sen pörssikursseissa, aika moni osake on jossakin määrin sidonnainen dollarin arvoon.

Dollarin dominoiva asema altistaa muut maat USAn talouden ja politiikan muutoksille. Yhdysvaltojen on sanottu olevan etuoikeutetussa asemassa muihin nähden hyötyessään valuuttansa asemasta.

Nykyinen dollarikeskeinen rahoitusjärjestelmä on vuosikymmenien saatossa kehittynyt keskuspankkien, pankkien ja varjopankkien hybridi, jonka likviditeetin luonti ulottuu suuressa osin myös Yhdysvaltojen ulkopuolelle.

Yhden hallitsevan välitysvaluutan olemassaolo helpottaa kaupankäyntiä ja rahoituksenvälitystä. Järjestelmätason riskejä kuitenkin löytyy, ja ne realisoituivat vuosien 2007–2009 maailmanlaajuisessa pankki- ja rahoituskriisissä.

Tavallinen kuluttaja on varsin tietämätön rahapolitiikan kiemuroista, ja siitä miten dollarin kaltainen ’pommi’ vaikuttaa suuresti myös euroalueen ja Suomen talouteen. Bensan hinnan ja dollarin kytkös sentään on yleisesti tiedossa.

Vaikka Eddy Huntington halajaakin Venäjälle, valtaosa ihmisistä halajaa kuitenkin Amerikkaan, dollarien maahan. Dollari kelpaa maailmalla lähes joka puolella, ja kyllä venäläisetkin taalan arvon tietävät.

Banaanivaltioissakin dollarin arvo tunnetaan. Osuvasti toisessa King Kong & D. Jungle Girls vinyylissä ’Love & American Dollars’ onkin apina silinterihattu päässä venyttämässä dollaria, banaaneja taustalla. Tämä vinyyli itselläni näköjään vielä löytyy, kuten myös USA:n epävirallinen kansallislaulu, Bruce Springsteen – ’Born In The USA’. Kaunista toki kansallisylistyksetkin, mutta kyllähän dollari on todellinen syy miksi Amerikasta unelmoidaan.

Brando

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *