Tunnista taide

Sarjassa kerrotaan Lempäälän kunnan julkisten taideteosten taustalla olevista tarinoista ja taiteilijoista.

Valokuva viittaa Lempäälän keskustassa Piippo Oy:n vanhan tehdasrakennuksen kupeessa keskellä liikenneympyrää sijaitsevaan hauskaan ja sympaattiseen taideteokseen, jonka paikalliset tuntevat yksinkertaisesti nimellä Tikkataulu. Harvempi ohikulkija on kuitenkaan pysähtynyt lukemaan kadunlaidassa olevaa pientä kylttiä, jossa lukee: ”My way, Lempäälän kunnalle lahjoittanut Antti Piippo 16.6.2012, kuvanveistäjä Pekka Jylhä”.

Pekka Jylhä on vuonna 1955 Toholammilla syntynyt kuvanveistäjä, joka asuu nykyisin Espoossa. Jylhä on opiskellut 1974-75 Savonlinnan taidelukiossa, 1980-85 Taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä, 1984-87 Kuvataideakatemian kuvanveistolinjalla Helsingissä ja 1987-88 Kuninkaallisessa taidekorkeakoulussa Tukholmassa.

Jylhän ensimmäinen yksityisnäyttely ”Sudenpesässä” järjestettiin Kluuvin galleriassa Helsingissä 1986. Hän osallistui ensimmäiseen ryhmänäyttelyynsä Helsingin Taideteollisuusmuseolla vuonna 1984 teoksella ”Muuttolinnut”. Jylhä on järjestänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut erilaisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla ja saanut useita kansallisia ja kansainvälisiä taidepalkintoja. Hänen teoksiaan on laajasti esillä ja osana erilaisia taidekokoelmia, Lempäälän lähialueilla mm. Tampereen kaupungilla ja Sara Hilde’nin taidemuseolla.

Jylhän tunnettuja teoksia ovat vuonna 2000 Helsingissä Finlandia –talon lähettyvillä julkistettu Urho Kekkosen muistomerkki ”Lähde”, 2000-2016 julkistetut Jänis –teokset, joissa kokonaistaideteoksen osana on käytetty oikeita täytettyjä valkoisia jäniksiä ja 26.9.2020 Kurikassa julkistettu Juha Miedon näköispatsas ” Legenda”.

Tasavallan presidentti on myöntänyt Pekka Jylhälle vuonna 2007 Pro Finlandian, joka on kirjailijoille ja taiteilijoille myönnettävä Suomen Leijonan ritarikunnan kunniamerkki. Vuonna 2012 hänelle on myönnetty taiteilijaprofessorin arvonimi, mikä nykyään on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisen Taiteen edistämiskeskuksen 10 –vuoden taiteilija-apuraha.

Kuva: Matti Ollikainen, Pekka Jylhän arkisto

My way

-Kun lähdin kehittelemään Piippo Oy:n lahjaa Lempäälän kunnalle ja paikka kun oli pyöreä liikenneympyrä, ajatukset aivan luonnostaan löysivät Piippo Oy:n kuuluisimman tuotteen eli tikkataulun… Tikkataulun positiivinen värikkyys ja tikkataulu ajatuksena vie meidät yleensä aina kesään, kesälomaan, vapaapäivään ja rentoon yhdessäoloon ystävien kanssa, jolloin kaivataan jotain mukavaa ja harmitonta tekemistä, jotta saadaan aika kulumaan, Pekka Jylhä kuvaa My way -teoksen luomisprosessia.

Kiertoliittymässä eli liikenneympyrässä keskisaareke voidaan rajata pelkällä katuun maalatulla sulkuviivaympyrällä, maisemoida tai sijoittaa keskelle suuri monumentti, kuten My way –teos.  Liikenneympyrään sijoittuva teos tulee Jylhän mukaan olla visuaalisesti niin selkeä, ettei se vaaranna liikennettä ja aiheuta onnettomuuksia. Teos kohdataan autosta käsin niin nopeasti, että teoksen tulee olla ajatukseltaan hyvin selkeä ja helposti hahmotettava, mutta silti hyvin mieleen jäävä.

My way –teos on jokaista yksityiskohtaansa myöden uskollinen Piippo Oy:n tikkataululle ja tikoille. Se on kooltaan 10m *10m* 4m ja suurennettu suoraan 1:1 tikkataulusta liikenneympyrään siten, että tikkojen korkeudeksi tuli 3,30m. Tikkojen materiaalina on maalattu ja kullattu pronssi. Kiveys on tehty mustasta ja valkoisesta graniitista.

Antti Piippo antoi Jylhälle täysin vapaat kädet ja loi omalla positiivisuudellaan hyvän pohjavireen koko luomisprosessiin. Teoksellaan Jylhä toivoo voivansa tuoda suomalaiseen arjen raskauteen ja syksyn harmauteen hitusen iloa, hyvää fiilistä ja värikkyyttä, sekä rentoutta liikenteeseen.

Piippo Oy ja tikkataulut

Piippo Oy:n perustaja insinööri Matti Piippo (24.10.1910 Suonenjoki – 3.3.1996 Lempäälä) aloitti paperinarun valmistuksen 1942 Messukylässä ja siirsi tehtaansa sotien jälkeen vuonna 1946 Lempäälän Ryynikkään valmistuneeseen tehdasrakennukseen. Vuonna 1948 tehtaassa aloitettiin kartonkihylsyjen valmistus tekstiiliteollisuutta varten. 1950 -luvulla kartonkihylsyjen sivutuotteena alettiin valmoistaa tikkatauluja, joita varten kehitettiin omat koneet.

Piippo Oy:llä oli parhaimmillaan Lempäälässä 1970 -luvun alussa noin 300 työntekijää. Tikkataulujen valmistus siirrettiin vuonna 1973 Haapamäelle, josta se palasi 10 vuoden kuluttua takaisin Lempäälään. Toiminta tehtaassa loppui vuonna 2005. Nykyisin rakennuksessa toimii mm. ravintola ja kulttuuritilana toimiva Piippo -keskus.

Matti Piipon jälkeen Piippo Oy:n enemmistöomistajia ovat hänen poikansa Antti Piippo (s. 14.1.1947), joka on nykytaidegalleria Helsinki Contemporaryn mesenaatti, sekä Pekka Piippo (s. 1941).

Lähteet:

– Pekka Jylhän sähköpostihaastattelu, www.pekkajylha.fi, www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi, www.wikipedia.org, www.aamulehti.fi ja My way -teoksen kyltti.

Sini Syreeni

One thought on “Tunnista taide

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *